Stožer za obranu rafinerije Sisak zabrinut da bi MOL mogao izvoziti domaću naftu

Stožer za obranu Rafinerije nafte u Sisku i očuvanje radnih mjesta izrazio je u srijedu zabrinutost mogućnošću da mađarski MOL, kao većinski vlasnik Ine, priprema izvoz domaće nafte što bi, upozoravaju, ujedno značilo i obustavu rada rafinerije.

Svoju bojazan u Stožeru temelje na navodnom probnom utovaru domaće nafte 2. ožujka ove godine u željezničke cisterne u Graberju Ivanečkom, što smatraju prvim korakom ka zatvaranju rafinerije. “Unatoč tome što nisu zadovoljeni svi tehničko tehnološki, a posebice sigurnosni uvjeti, protivno dobroj poslovnoj praksi, nerazumnom odlukom dovedena je u opasnost i imovina i životi radnika. Ako se preuzima ovakav rizik u prisutnosti predsjednika Uprave Ine, postavljamo pitanje kakvim rizicima se izlažu radnici kada se radi za zatvorenih vrata? Stožer smatra kako je ovo još jedan korak prema gašenju sisačke rafinerije, unatoč tome što i ekonomski pokazatelji, pa tako i pozitivni rezultat za 2015 godinu, ukazuje na nužnost i opravdanost rada naše rafinerije”, navode u priopćenju.

Od Uprave sisačke rafinerije traže da prestane s provođenjem takvih “opasnih poslovnih aktivnosti” te da se odgovorni za ovaj slučaj kazne kako bi se, kažu, preventivno spriječilo donošenje nerazumnih i opasnih odluka. Glasnogovornik Stožera Predrag Sekulić tvrdi kako su informacije o probnom utovaru nafte pouzdane te da su ih dostavili zabrinuti radnici Ine koji su bili svjedoci utovara.

Napomenuo je kako Uprava trebala članovima Radničkog vijeća u utorak, 15.ožujka predstaviti plan proizvodnje za ovu godinu, ali je iz njima nepoznatih razloga taj sastanak odgođen. Ponovio je kako su članovi Stožera uputili molbu ministru gospodarstva Tomislavu Paneniću za sastanak kako bi ga upoznali sa stanjem u Ini i sisačkoj rafineriji, uz prijedlog za tematsku sjednicu Sabora.

U Upravi rafinerije potvrđuju kako je planom proizvodnje ove godine predviđena prerada 750.000 tona nafte. To je čak nešto više nego prošle godine, ali bi i takvim planom preredbeni kapaciteti u Sisku bili zaposleni tek oko četiri mjeseca.

You may also like