Stopa registrirane nezaposlenosti oko 8 posto

Analiza DZS-a

U skladu s očekivanjima, uz stagnaciju broja aktivnog stanovništva (+0,1% u odnosu na studeni) te gotovo nepromijenjen broj registriranih nezaposlenih osoba pri HZZ-u i stopa registrirane nezaposlenosti zadržala se u prosincu 2021. na razini iz studenog, odnosno 7,4%, potvrdila je to jučerašnja objava DZS-a.

Smanjenje stope nezaposlenosti na godišnjoj razini odraz je snažnijeg pada broja nezaposlenih u odnosu na rast broja aktivnog stanovništva. Naime, uz nastavak pada broja nezaposlenih po dvoznamenkastim stopama (-21,4%) u prosincu, broj aktivnog stanovništva zabilježio je godišnju stopu rasta od 0,7%.

Promatrano na razini cijele 2021. godine, prosječan broj nezaposlenih niži je za 9,2% na godišnjoj razini, spustivši se na 125.715 osoba, što je 34.130 osoba manje u odnosu na 2020. godinu. Zamjetnim padom broja registriranih nezaposlenih osoba uz znatno blaži rast broja aktivnog stanovništva, prosječna registrirana stopa nezaposlenosti u 2021. godini iznosila je 8,1%, što je smanjenje za 0,9 postotnih bodova u odnosu na prosjek 2020. godine.

Promotrimo li kretanja broja zaposlenih u pravnim osobama prema NKD-u u 2021. godini, prema privremenim podacima, prosječan broj zaposlenih viši je za 1,9% u odnosu na 2020., ali i za 1,7% u odnosu na 2019. godinu. Kategorija koja zabilježila najsnažniji godišnji rast prosječnog broja zaposlenih u pravnim osobama bila je ICT (+6,5%) te Građevinarstvo (+5,8%) što je i očekivano budući da su to djelatnosti na koje kriza izazvana pandemijom nije negativno utjecala. S druge strane, rast prosječnog broja zaposlenih zabilježen je i u djelatnosti Pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (+3,8%) dok je u odnosu na 2019. prosječan broj zaposlenih bio niži za 10,9%.

U godini pred nama nastavak gospodarskog oporavka podržavat će i pozitivna kretanja na tržištu rada. Uz uobičajeni sezonski obrazac kretanja broja zaposlenih osoba, uz izražen rast posebno u djelatnostima povezanim s turizmom, očekujemo kako će ICT i Građevinarstvo zasigurno biti predvodnici pozitivnih kretanja. To će se svakako pozitivno odraziti i na statistiku nezaposlenih osoba. Stoga u 2022. očekujemo blagi pad registrirane stope nezaposlenosti na 7,5%.

You may also like