Stoltenbert: NATO i EU moraju sigurnosno surađivati

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je u ponedjeljak Europsku uniju da tijesno surađuje sa Sjevernoatlantskim savezom kako bi se spriječili teroristički napadi poput onih u Parizu, ističući da EU nema potrebe razvijati paralelne politike koje imaju sličan cilj.

“Kada su ulozi ovako visoki, a potrebe sve veće, mogu li EU i NATo nastaviti i dalje ovako? Raditi paralelno svatko za sebe na sličnim ciljevima, a ne zajedno, ruku pod ruku. Mislim da ne “, rekao je Stoltenberg na godišnjoj konferenciji Europske obrambene agencije. “Mislim da možemo postići daleko više zajedno. Naši građani rijetko razlikuju što njihove države rade kao članice jedne ili druge organizacije. Oni žele da učinimo sve što je potrebno da bi se osjećali sigurnima”, dodao je Stoltenberg.

NATO i EU imaju 22 zajedničke države članice, a obje organizacije imaju odvojene vojne stožere i snage za brzu reakciju. U utorak će se u Bruxellesu sastati ministri obrane zemalja članica EU-a kako bi razgovarali o europskom obrambenom akcijskom planu i stvaranju kapaciteta za potporu sigurnosti i razvoju.

Visoka predstavnica EU za vanjsku i sigurnosnu politiu Federica Mogherini izjavila je da će se na sastanku govoriti i o zahtjevu francuskog predsjednika Francoisa Hollanda, koji je pozvao da se aktivira “solidarnosna klauzula” u Ugovoru Europske unije. Članak 42.7 Ugovora EU-a predviđa pomoć zemalja članica nekoj od članica koja je izložena oružanoj agresiji. Ona je rekla da za sada nema nikakve prijedloge. “Sutra ću prije ministarskog sastanka imati odvojeni sastanak s francuskim ministrom obrane. Zasad je prerano govoriti o prijedlozima”, rekla je.

You may also like

0 comments