Stoltenberg upozorio: Crna Gora mora nastaviti putem reformi

Crna Gora mora nastaviti putem reformi i jačanja potpore javnosti članstvu u NATO-u, poručio je glavni tajnik Alijanse Jens Stoltenberg u telefonskom razgovoru s premijerom Milom Đukanovićem, par dana nakon što je početkom tjedna na ministarskom sastanku NATO-a donesena odluka o pozivu Crnoj Gori za ulazak u članstvo.

Kako navode iz crnogorske vlade, Stoltenberg je istaknuo da je odluka donesena konsenzusom svih 28 članica, ali da to nije i kraj puta, iako je obavljen glavni posao. Podsjetio je Đukanovića na proceduru koja slijedi u razdoblju ratifikacije te obećao crnogorskom premijeru da će Crna Gora u najvećoj mogućoj mjeri biti integrirana u aktivnosti Saveza i sudjelovati na summitu u Varšavi.

Glavni tajnik NATO-a je naglasio da Crna Gora mora nastaviti putem reformi i jačanja podrške javnosti. „Očekujemo da će Crna Gora razviti program za kontinuitet reformi i tijekom razdoblja ratifikacije, što je put do punopravnog članstva u NATO“, kazao je Stoltenberg.

Đukanović je zahvalio Stoltenbergu osobno i administraciji Saveza na izuzetnoj potpori i doprinosu da Crna Gora dobije poziv za pristupanje članstvu u NATO. To je, po njegovim riječima, za Crnu Goru najveći izazov u novijoj povijesti i istovremeno najveća inspiracija za vladu i društvo u cjelini da nastavi s reformama. „Očekuje nas daljnji predani rad i vjerujem u ažurnu verifikaciju kod saveznika, što će Crnu Goru kvalificirati za punopravno članstvo“, kazao je Đukanović istaknuvši da je NATO donio dobru odluku ne samo za Crnu Goru, već i za regiju, kao i za sam Savez.

You may also like