Stoltenberg u Crnoj Gori

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg s 28 veleposlanika Sjevernoatlanskog vijeća (NAC) doputovao je u srijedu u dvodnevni posjet Crnoj Gori gdje će s dužnosnicima i čelnicima oporbe razgovarati o napretku Crne Gore u reformama posebice vladavini prava te o javnoj podršci.

Stoltenberg je, u intervjuu podgoričkoj agenciji MINA, ocijenio da podrška građana Crne Gore članstvu u NATO-u raste i da je taj trend stalan, poručujući da parlament ima mandat da donese konačnu odluku. Prvi čovjek NATO-a je rekao da je Crna Gora napredovala i pohvalio je zbog toga. „Pozdravljam napredak koji smo vidjeli kad smo posjetili Crnu Goru u lipnju i radujem se tome što ću sada vidjeti više. Dvije su oblasti koje su osobito važne, jedna je vladavina prava – borba protiv korupcije, neovisno sudstvo i potrebni su rezultati. Druga oblast je podrška javnosti. Tu vidimo da stvari idu u pravom smjeru, ali je važno da Crna Gora nastavi biti usredotočena na ovu oblast“, poručio je Stoltenberg.

On je kazao da će njegova poruka dužnosnicima i predstavnicima oporbenih stranaka biti da Crna Gora odlučuje da li se želi pridružiti Savezu. On vidi porast podrške među saveznicima članstvu Crne Gore u NATO-u i pozivu Crnoj Gori, ali, kazao je, odluka još nije donesena i na dnevnom je redu u prosincu. „Ovdje smo danas i sutra da vidimo više iz prve ruke u vezi s napretkom Crne Gore i to će biti uzeto u obzir, bit će dio informacija koje su nam potrebne i donijet ćemo odluku u prosincu“, rekao je Stoltenberg.

Jedino je oporbeni savez Demokratska fronta, koja okuplja uglavnom prosrpske stranke, i već 16 dana prosvjeduje ispred zgrade parlamenta tražeći ostavku premijera Mila Đukanovića, najavila da neće doći na sastanak sa Stoltebergom, već će ga pozvati da zajedno s njima prosvjeduju.

You may also like