Stoltenberg pozvao na povlačenje Rusije iz Ukrajine

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg ponovno je pozvao u srijedu Rusiju da prestane pružati potporu proruskim separatistima na istoku Ukrajine te da “povuče svoje snage i vojnu opremu” iz te zemlje.

“Rusija mora prestati pružati potporu pobunjenicima i povući svoje snage i vojnu opremu s ukrjainskog teritorija”, poručio je Stoltenberg posljednjeg dana dvodnevnog sastanka ministara obrane u Bruxellesu.On je istaknuo da Rusija opetovano krši međunarodno dogovoreno primirje u Ukrajini.

Stoltenberg je također kritizirao nove ruske vojne provjere borbene spremnosti, kazavši da one potkopavaju stabilnost. “Primirje se krši ponovno i ponovno, što izaziva veliku zabrinutost”, rekao je Stoltenberg na novinskoj konferenciji nakon sastanka posvećenog Ukrajini s ministrima obrane članica NATO-a. “Rusija podupire separatiste … opremom i oružjem. Također gomilaju snage duž ukrajinske granice”, dodao je. Čelnici Europske unije ovaj mjesec moraju odlučiti hoće li proširiti sankcije Rusiji zbog ukrajinske krize.

Ministar obrane Josip Buljević sudjelovao je na dvodnevnom sastanku ministara obrane država članica NATO-a na kojem se razgovaralo o pripremama za predstojeći summit Saveza u Varšavi u srpnju, priopćilo je u srijedu Ministarstvo obrane (MORH).

Prema priopćenju, ministri obrane su raspravljali o specifičnim pitanjima nuklearne politike u kontekstu aktualnog sigurnosnog okružja te odobrili preporuke u cilju snaženja NATO-ovog sustava odvraćanja. Politika odvraćanja i obrane, dodaje se, biti će jedna od glavnih tema summita.

Ministri obrane također su se suglasili o jačanju istočnog krila NATO-a te raspravljali i o drugim sastavnicama odvraćanja, uključujući implementaciju RAP-a (Akcijski plan za spremnost), širim implikacijama sa Savez ruske nuklearne strategije, cyber obrani te civilnoj pripremljenosti.

U okviru sjednice Povjerenstva NATO – Ukrajina ministri su raspravljali o napretku Ukrajine vezano uz razvoj okvira za reformu obrambenog i sigurnosnog sektora vođenog u bliskoj suradnji sa Savezom, a iskazana je i podrška za paket potpore za Ukrajinu koji bi trebao biti potvrđen na varšavskom summitu.

Sastanak ministara obrane završen je sjednicom tijekom koje je fokus bio na doprinosu Saveza u pogledu projiciranja stabilnosti izvan njegovih granica. Tom su prilikom ministri razmijenili stajališta o potpori NATO-a Iraku povodom zahtjeva iračke vlade o provedbi NATO obuke u Iraku i pružanju potpore zrakoplovima AWACS unutar Globalne koalicije u borbi protiv Islamske države, razmotrili učinkovitost aktivnosti Saveza u Egejskom moru i razmijenili stajališta o daljnjem djelovanju u pogledu misije Resolute Support u Afganistanu u 2017. godini.

Na marginama sastanka ministar Buljević sastao se s gruzijskom ministricom obrane Tinatin Khidasheli i razmijenio mišljenja o sigurnosnoj situaciji u Europi i europskom susjedstvu te o mogućnostima jačanja bilateralne obrambene suradnje.

Saborski Odbor za obranu suglasio se u srijedu s Vladinim prijedlogom da se u misiju potpore miru u Afganistanu u drugoj polovici ove godine umjesto do 70, može uputiti do 95 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske, uz mogućnost rotacije.

Stav Odbora još treba potvrditi Hrvatski sabor. Pogoršanje sigurnosne situacije u Afganistanu razlog je zbog kojega se to predlaže, objasnio je zamjenik ministra obrane Tomislav Ivić te podsjetio da je Odlukom koju je Sabor donio u rujnu 2015. u misiju potpore miru „Resolute Support“ u prvoj polovici ove godine bilo moguće uputiti do 110 pripadnika Oružanih snaga, a od 1. srpnja do 31. prosinca njih do 70, uz mogućnost rotacije.

Sredstva su osigurana, pa Sabor može donijeti predloženu odluku, kaže Ivić. Članovi Odbora, mahom iz Domoljubne koalicije, ne spore da se misija proširi za 25 ljudi, tumače da Hrvatska kao članica NATO-a ima prava i obveze.

Miodrag Demo (BM365), žaleći se što nije predviđena i točka ‘razno’, ponovno je problematizirao remont hrvatskih MIG-ova u Ukrajini, smatrajući da bi, možda, trebalo “napraviti” povjerenstvo Odbora, odnosno Sabora da se to istraži. Mostovu Ines Linić Strenja zanima je li, možda, u Ministarstvu obrane formirano povjerenstvo za MIG-ove i mogu li se dobiti eventualni zaključci?

Predsjednik Odbora Igor Dragovan (SDP) odgovara im da su mogli tražiti uvrštenje dodatne točke u dnevni red, a da se Odbor u prošlom mandatu tematski bavio remontom, u nazočnosti svih relevantnih sudionika. Pripremit ćemo tematsku sjednicu da se završi cijela priča, uzvratio je kolegama.

Ivić zastupnicima odgovara da su o remontu zrakoplova provođene određene istražne radnje mjerodavnih tijela, te da će, kad istraga bude završena, biti informirani. Sabor o upućivanju pripadnika hrvatskih Oružanih snaga u mirovne misije odlučuje dvotrećinskom većinom glasova, dakle 101 glasom.

You may also like