Stoltenberg i Trumpa sastat će se u travnju

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg će se sastati s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom u Washingtonu 12. travnja prije summita čelnika Saveza 25. svibnja u Bruxellesu, objavila je ta organizacija u utorak.

To će biti prvi susret dvojice čelnika nakon izbora Trumpa, kritičnog prema Sjevernoatlantskom savezu kojeg je nazivao zastarjelim. Trump i Stoltenberg su dva puta telefonski razgovarali. “Oni će razgovarati o važnosti jakog NATO-a koji daje kolektivnu zaštitu i širi stabilnost izvan granica Saveza”, rekla je glasnogovornica NATO-a Oana Lungescu u kratkom priopćenju.

Stoltenberg i Trump će također razgovarati o pripremama summita šefova država i vlada 28 zemalja članica NATO-a 25. svibnja u Bruxellesu, dodao je isti izvor. Stoltenberg je u ponedjeljak došao u trodnevni posjet Washingtonu gdje se sastao s američkim ministrom obrane Jimom Mattisom.

Američki ministar obrane Jim Mattis je rekao u utorak da se razvijaju i jačaju transatlantske veze, unatoč zabrinutostima koje su u Europi izazvale kritike Donalda Trampa upućene NATO-u. Te zabrinutosti pojačava informacija da američki ministar vanjskih poslova Rex Tillerson neće doći na sastanak NATO-a početkom travnja u Bruxellesu, što je trebala biti prva prilika za susret s europskim partnerima iz Saveza. “Odnosi ne ostaju jednaki, oni se uvijek razvijaju, u ovom slučaju ta veza jača”, rekao je američki ministar koji je u utorak u Pentagonu primio glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga.

Mattis je istaknuo da “transatlantska veza počiva na tekovinama zajedničkih obveza i zajedničkoj obrani i to nikada ne zaboravljamo u Pentagonu”, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Stoltenbergom.

Šef NATO-a nije odgovorio na pitanja koji znak šalje američka administracija nedolaskom Tillersona na ministarski sastanak. “Jaki NATO je dobar za Europu, ali jaki NATO je također dobar za Sjevernu Ameriku jer stabilnost u Europi je dobra za sve nas”, rekao je.

Stoltenberg će u srijedu sudjelovati na ministarskom sastanku međunarodne koalicije protiv skupine Islamska država koji je organizirao State Department u Washingtonu. “Siguran sam da će NATO biti kao uvijek jedan od vodećih u borbi protiv skupine Islamska država”, rekao je šef Pentagona koji će sudjelovati na sastanku. Američku diplomaciju će na ministarskom sastanku NATO-a 5. i 6. travnja u Bruxellesu zastupati državni podtajnik za vanjske poslove Tom Shannon. Američki predsjednik Donald Trump je više puta kritizirao NATO i nazivao tu organizaciju zastarjelom te tražio da europski partneri financijski više pridonesu obrani.

Američki državni tajnik Rex Tillerson predložio je u utorak nove datume za sastanak NATO-a, rekao je State Department, nakon što je u početku odlučio propustiti razgovore i odbacio napore saveza da promijeni njihov datum.

Tillersonova odluka da propusti svoj prvi sastanak s ministrima vanjskih poslova zemalja NATO-a predviđen za 5-6 travnja u Bruxellesu uznemirila je europske saveznike koji su se zabrinuli da to ponovno otvara pitanje o predanosti američkog predsjednika Donalda Trumpa savezu.

Reuters je izvijestio u ponedjeljak kako će Tillerson ostati u Sjedinjenim Državama da bi sudjelovao u Trumpovim za 6-7 travnja predviđenim razgovorima s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom na Floridi. Američki su dužnosnici isto tako rekli kako će Tillerson kasnije u travnju posjetiti Rusiju.

Savez je ponudio da promijeni datume sastanka kako bi Tillerson mogao sudjelovati kako na njemu tako i u razgovorima sa Xijem ali je State Department odbacio ideju, rekli su u ponedjeljak bivši američki dužnosnik i NATO-ov diplomat, obojica govoreći pod uvjetom da ostanu neimenovani.

U utorak je glasnogovornik State Departmenta Mark Toner rekao kako je department predložio nove datume za sastanak kada bi Tillerson mogao doći napominjući kako bi takva odluka morala biti donesena konsenzusom među 28 članica NATO-a. “Zahvalni smo za napore da se izađe u susret državnom tajniku Tillersonu,” rekao je Toner novinarima. “Ponudili smo alternativne datume kada bi državni tajnik mogao sudjelovati”.

On je isto tako nastojao umiriti europsku zabrinutost rekavši kako su “Sjedinjene Države i dalje 100 posto odane NATO-u”. Još uvijek nije jasno hoće li se izmijeniti datumi sastanka NATO-a kako bi se prilagodili Tillersonovu rasporedu. Tijekom predizborne kampanje i uoči preuzimanja dužnosti u siječnju Trump je nazivao NATO “zastarjelim”, mada otada govori kako snažno podržava savez.

You may also like

0 comments