Stojić: Svi smo pomogli da BDP krene uzlazno

Ekonomski analitičari i Vlada očekivali su rast 2,5% pa ih je bolji ishod iznenadio i premašio očekivanja. Sad se vjeruje da bi u idućoj godini rast mogao biti veći. Po ocjeni žirija sastavljenog od gospodarskih stručnjaka i novinara, rast hrvatskog BDP-a ušao je u užu konkurenciju iz koje će čitatelji Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika odabrati gospodarski događaj godine.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je procjenu prema kojoj je BDP u drugom ovogodišnjem kvartalu porastao 2,8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Po podacima DZS-a, među sastavnicama domaće potražnje najsnažniji pozitivan utjecaj na kretanje gospodarske aktivnosti prouzročen je rastom izdataka

Neovisno o tome koja je Vlada zaslužna za rast od 2,8%, BDP je u 2016. veći, što je važan događaj za konačnu potrošnju kućanstava za tri posto. Porasle su i ostale najvažnije sastavnice BDP-a, pa je tako državna potrošnja porasla za 2,6 posto, dok su bruto investicije u fiksni kapital (investicijska potrošnja) skočile 6,3 posto. Odmah je počela rasprava o tome tko je zaslužan za dobar rezultat.

Tehnički ministar financija Zdravko Marić izjavio je da je rast BDP-a premašio ne samo očekivanja ekonomskih analitičara već i Vlade te naveo da proračunski deficit opće države za prvih pola godine iznosi samo 518 milijuna kuna, što je 0,2 posto BDP-a, te najavio reviziju Vladinih projekcija.Marić je istaknuo da je proračun sastavljan uz projekciju rasta BDP-a od dva posto, a s ostvarenim rastom za prvih šest mjeseci od 2,8 posto, procjenjuje rast BDP-a u cijeloj 2016. na otprilike 2,5 posto. Međutim, ekonomski analitičar Velimir Šonje komentirao je kako rastu BDP-a nisu pridonijeli političari i Vlada, piše Večernji list.

Analitičar Hrvoje Stojić kazao je da je za rast BDP-a zaslužna i tiha unutarnja devalvacija, dok je Zvonimir Savić iz HGK Hrvatsku usporedio s ostalim zemljama u Europskoj uniji. “Stavimo li Hrvatsku u kontekst ostalih država članica EU, jači pad ima jedino Grčka. Hrvatska je u svijetu lani bila osma najlošija država. 2008. Hrvatska je bila na 63 posto prosjeka država članica EU, a do 2015. pala je na 58 posto. Jedino su Bugarska i Rumunjska lani bile nerazvijenije od Hrvatske. Međutim, Rumunji ove godine bilježe najveći porast BDP-a u EU pa je sada Hrvatska na pretposljednjem mjestu”,  objasnio je direktor Sektora za ekonomske analize HGK.

You may also like

0 comments