Stojić: Hypo banka očekuje rast BDP-a od 1 posto

Hypo Alpe Adria banka za ovu godinu prognozira stopu rasta BDP-a od jedan posto, a u 2017. bi rast trebao biti 1,5 posto, istaknuto je u srijedu na konferenciji Macroeconomic Outlook. U sljedeće dvije godine vidimo prosječnu stopu rasta od 1 do 1,5 posto, kazao je direktor Odjela ekonomskih istraživanja HAAB-a Hrvoje Stojić. “Razlog zašto se nismo usudili povećavati naše procjene su pogoršani eksterni izgledi koji se prije svega tiču usporavanja rasta u eurozoni te volatilnosti na financijskim tržištima kojima smo svjedočili početkom godine i koji bi možda mogli biti obnovljeni u ostatku godine”, pojasnio je Stojić.

Kazao je i kako je stopa rasta od 1 posto niska, no kako treba istaknuti pozitivne promjene u strukturi rasta, budući da tom rastu sve više pridonosi neto izvoz. Izvoz i investicije u srednjem roku trebaju biti poluge rasta, kazao je Stojić, napominjući kako je nužno stabilizirati javni dug, jer on ograničava rast. Stojić je rekao i kako je Hrvatska smanjila udio izdataka za kamate u BDP-u s 4 na 3,5 posto BDP-a, no to je još uvijek visoka razina gdje Hrvatska ostaje prilično ranjiva, ako bi kamatne stope počele rasti. Dobra stvar je da su izgledi za rast kamatnih stopa vrlo slabi, barem se to neće dogoditi u sljedećih godinu-dvije, kazao je Stojić.

Osvrnuo se i na proračun, kazavši kako je dobra vijest za Hrvatsku da će imati dvije godine uzastopce “relativno pristojne fiskalne konsolidacije”. “Lani je postignuta određena fiskalna konsolidacija, a ona bi po svoj prilici trebala biti nastavljena. Deficit bi sigurno trebao biti niži, a hoće li biti bliži 3 ili 4 posto BDP-a ovisit će o ekonomskom rastu, inflaciji, ali i rješavanju neizvjesnosti mase plaća. Pregovori sa sindikatima tek predstoje i ono što treba pričekati je konačno izvješće o izvršenju proračuna za 2015.”, kazao je Stojić.

Ostane li masa plaća zamrznuta to će biti uspjeh, a Vlada koja odgovori na taj izazov napravit će velik posao, istaknuo je Stojić. Iako će politika uvijek balansirati s reformama, u prvi plan treba staviti konkurentnost poduzeća i treba privući što više stranih investicija, rekao je. Na novinarski upit smatra li proračun razvojnim, Stojić je kazao kako je on velikim dijelom zadan politikama iz prethodnog razdoblja. “Vlada je imala vrlo skučen manevarski, odnosno vremenski prostor za donošenje proračuna i pravi fiskalni kredibilitet Vlade bi se tek trebao vidjeti u proračunu za 2017., odnosno onom što dolazi prije, a to su razgovori s EK”, rekao je Stojić za Poslovni dnevnik.

Istaknuo je i kako postoje određeni pozitivni izgledi za gospodarski rast, a oni su prije u boljoj izvedbi turizma u ovoj godini. Dosta nam stvari ide u prilog i ako tu situaciju iskoristimo i ne bude li većih političkih poremećaja u Europi, onda bi turizam mogao ostvariti bolje rezultate, kazao je.

You may also like

0 comments