Home TribinaAnalize Što znamo o srušenim objektima iznad SAD-a

Što znamo o srušenim objektima iznad SAD-a

by Energypress.net

Analiza

Rušenje golemog kineskog balona uz obalu SAD-a, nakon čega je uslijedilo obaranje dvaju manjih objekata iznad Aljaske i Kanade te drugog iznad Michigana u nedjelju, izazvalo je zabrinutost za sigurnost Sjeverne Amerike i dodatno zategnulo odnose s Kinom.

Priča počinje krajem siječnja, kada je divovski kineski balon, za koji su američki dužnosnici rekli da je balon za nadzor, lebdio danima američkim nebom prije nego što ga je 4. veljače oborio borbeni zrakoplov F-22 u blizini obale Južne Karoline.

Kina je inzistirala na priči da balon provodi istraživanje vremena, piše Klix.

Pentagon je rekao da je balon imao gondolu veličine tri autobusa koja je težila više od tone, bio je opremljen s više antena i imao solarne ploče dovoljno velike da napajaju nekoliko senzora za prikupljanje obavještajnih podataka.

Zatim su u petak, 10. veljače, američki borbeni zrakoplovi oborili još jedan objekt u blizini sjeverne Aljaske, priopćila je vojska, dodajući da je to bilo “unutar američkog suverenog zračnog prostora iznad američkih teritorijalnih voda”. Nedostajao mu je bilo kakav pogonski ili kontrolni sustav, rekli su dužnosnici.

U subotu je američki mlažnjak F-22, koji su naručile SAD i Kanada, oborio “zračni objekt na velikim visinama” iznad središnjeg kanadskog teritorija Yukon, oko 100 milja (160 km) od američke granice, rekavši da je let predstavljao prijetnja civilima. Kanada ga je opisala kao cilindričnog i manjeg od početnog balona. Kanadska ministrica obrane Anita Anand odbila je spekulirati je li potječe iz Kine.

Dužnosnici su drugi i treći objekt opisali kao veličinu Volkswagenove Bube.

U nedjelju je američki predsjednik Joe Biden naredio američkim ratnim zrakoplovima da obore neidentificirani objekt iznad jezera Huron u Michiganu.

Objekt je opisan kao osmerokutna struktura sa žicama koje vise s njega i nije se smatrao vojnom prijetnjom bilo čemu na zemlji, ali bi mogao predstavljati opasnost za civilno zrakoplovstvo jer je letio na oko 6000 metara, rekao je dužnosnik.

Čelnik većine u američkom Senatu Charles Schumer, kojeg je Bidenova administracija izvijestila nakon incidenta u Yukonu, rekao je nedjelju prije incidenta na jezeru Huron da su prethodna dva objekta vjerojatno bili baloni, “ali puno manji od prvog”, oba su letjela otprilike 12 000 metara. Samo se prvi slučaj do sada pripisuje Pekingu.

Zapovjednik američke vojske zadužen za zračni prostor Glenn Vanherck rekao je u nedjelju da ne može utvrditi kako su posljednja tri objekta oborena u posljednja tri dana ostala u zraku, dodavši da ih nije s razlogom nazvao balonima.

Vojni timovi koji rade iz aviona, brodova i mini-podmornica pretražuju plitke vode kod Južne Karoline tražeći prvi objekt, a vojne slike pokazuju izvlačenje velikog komada balona. FBI nosi ostatke na analizu.

Operacije izvlačenja drugog objekta nastavljaju se na morskom ledu u blizini Deadhorsea na Aljasci. “Arktički vremenski uvjeti, uključujući hladan vjetar, snijeg i ograničenu dnevnu svjetlost igraju važnu ulogu”, rekla je vojska.

Timovi za izvlačenje uz podršku kanadskog patrolnog zrakoplova CP-140 traže ostatke trećeg objekta u Yukonu, rekao je Anand u subotu.

Pentagon je rekao da FBI blisko surađuje s kanadskom policijom.

Očekuje se da će američko vojno osoblje opremljeno posebnom ronilačkom opremom dizajniranom za ekstremno hladne vode jezera Huron u Michiganu biti brzo raspoređeno u potragu za dijelovima uništenog četvrtog objekta.

Sjedinjene Države su rekle da su baloni dio “flote” koja se proteže na pet kontinenata. Neki analitičari kažu da bi to mogao biti početak velikog kineskog nadzora usmjerenog na strane vojne kapacitete prije mogućih akutnih napetosti oko Tajvana u nadolazećim godinama.

Analitičari kažu da američke i kanadske obavještajne agencije cijelo vrijeme primaju ogromne količine neobrađenih podataka i da su neke općenito pregledale kako bi se usredotočile na prijetnju od nadolazećih projektila, a ne na spore objekte poput balona.

“Sada ih, naravno, tražimo. Pa mislim da vjerojatno pronalazimo još stvari”, rekao je Jim Himes, vodeći demokrat u Odboru za obavještajne poslove Zastupničkog doma, za NBC.

Pentagon je rekao da pomnije proučava radar od otkrića balona.

Dužnosnici su rekli da se sada zna da su tri balona nakratko letjela iznad teritorija SAD-a za vrijeme administracije Donalda Trumpa, ali u to vrijeme nisu bili otkriveni, a jedan ranije za vrijeme Bidenovog mandata.

SAD je otkazao posjet američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena Kini, koji je trebao stabilizirati ozbiljno zategnute odnose, i sankcionirao šest kineskih tvrtki za koje se vjeruje da podupiru vojne programe špijunskih balona.

Kina je osudila rušenje prvog balona, rekavši da je time “ozbiljno prekršena međunarodna praksa”. Zadržalo je pravo “upotrijebiti potrebna sredstva za rješavanje sličnih situacija”.

Kinezi nisu reagirali na najnovije pucnjave, prenosi The Guardian, prenosi portal Klix.

Related Posts