Što su odgovorili Mostu na području energetike?

HDZ uvijeno daje do znanja da im MOST-ove ideje u energetici nisu sasvim bliske.  Naknada koju plaćaju građani za OIE morat će se više nego utrostručiti do 2020, kaže SDP. 

Hrvatska demokratska zajednica u ime Domoljubne koalicije jučer je objavila odgovore na MOST-ove koalicijske reformske zahtjeve. Slično kao i SDP HDZ indirektno daje do znanja da im MOST-ove ideje u energetici baš i nisu sasvim ‘legle’. HDZ je pristao na krajnje diskutabilnu ideju o vlasničkom izdvajanju distribucije i prijenosa iz HEP-a, no iz odgovora nije jasno misli li HDZ na zadržavanje ITO modela (prema kojem se HOPS sada certificira a prema kojem prijenos ostaje u vlasništvu HEP-a, ali je operativno posve nezavisan) ili su u HDZ-u suglasni s MOST-ovim modelom koji podrazumijeva čisto vlasničko izdvajanje, pa i izlazak tih tvrtki iz HEP-ove bilance. Slično, Domoljubna koalicije je za moratorij na istraživanje ugljikovodika na Jadranu, ali u obrazloženju pišu da im je u budućnosti cilj intenzivnije istraživanje na svim područjima države, u Panoniji, Dinaridima i na Jadranu. Dakle, riječ je samo o deklarativnoj volji te koalicije da ispoštuje MOST-ova traženja. HDZ-ova koalicija je za moratorij na izgradnju termoelektrana (TE Plomin C prije svega), do nastanka nove Strategije energetskog razvitka države, no njihov stav o energetskom korištenju ugljena i fosilnih goriva u elektroenergetici nije do kraja jasan.

Koalicija Hrvatska raste predvođena SDP-om odgovarajući na zahtjeve MOST-a o energetici najavila je da će se u narednih četiri godine naknada za obnovljive izvore koju će plaćati građani više nego utrostručiti! Općenito, gledajući SDP-ove odgovore na zahtjeve MOST-a može se zaključiti da se ta politička opcija djelomično slaže s onim što MOST traži, jer u nekim bitnim pitanjima vidljiva je “figa u džepu”. MOST je tražio analizu opravdanosti gradnje kopnenog LNG-terminala, smatrajući da je “plutajući terminal” jeftinije rješenje. SDP na to uvijeno odgovara da je riječ o dobrom projektu koji je kontinuirano reevaluira kako bi se došlo do ekonomske isplativosti. Također, Hrvatska raste odbacuje traženje MOST-a o hitnom odustanku od istraživanju nafte i plina na Jadranu, već navode da su spremni za dodatne analize i preporuke prije donošenja odluke. MOST je tražio moratorij na izgradnju termoelektrana do donošenja nove energetske strategije. SDP i koalicijski partneri kažu: “Suglasni smo s privremenim moratorijem tijekom postupka notifikacije poslovnog modela realizacije Projekta TE Plomin C Europskoj komisiji, Općoj upravi za tržišnu utakmicu za odobrenje PPA-a, piše Energetika-net.

Nakon završetka pregovora s EU i dobivanja PPA pristupit će se finalnoj analizi cijene proizvodnje električne energije te će konačna odluka o izgradnji Plomina C biti donesena u ovisnosti o rezultatima analize s ciljem osiguranja konkurentne cijene”, kažu u SDP-u. Ipak, s moratorijem na druge termoenergetske objekte baš nisu sretni i spominju potrebu zamjene postojećih blokova EL-TO Zagreb i Osijek. Hrvatska raste spominje gradnju i revitalizaciju HE Dubrovnik i HE Zakučac i gradnju novih hidroelektrana, RHE Korita, vrijedne 520 mil. eura i RHE Vinodol, vrijedne 340 mil. eura. Koalicija Hrvatska raste čvrsto je stala uz postojeće vodstvo HERA-e, čijom neovisnošću MOST izgleda nije zadovoljan, a odbacili su i ideju MOST-a o potpunom vlasničkom izdvajanju HOPS-a i HEP ODS-a iz HEP-a. Pristali su na ideju MOST-a o tome da se energetska obnova financira preko HAMAG-a, BICRO-a i HBOR-a.

You may also like