Što stoji iza prisnog susreta Macrona i Trumpa?

Trodnevni državni posjet Emmanuela Macrona Sjedinjenim Državama obilježili su raskoš i zagrljaji – no šarm francuskoga predsjednika kojim je od Donalda Trumpa pokušao dobiti neke ustupke povremeno je išao u korist američkog kolege, vjeruju analitičari.  

Poznat po tomu da voli grliti i dodirivati svoje goste, francuski predsjednik ovaj je put otišao korak dalje u entuzijastičnom iskazivanju osjećaja i zagrljajima s američkim predsjednikom.

Washington Post je u srijedu objavio fotografiju na kojoj Donald Trump energično vodi svojeg gosta prema Ovalnom uredu, uz komentar da pomalo podsjećaju na oca i sina.

Komentirana na različite načine, scena je većinom ocijenjena pomalo ponižavajućom za francuskoga predsjednika. A analiza “govora tijela” trebala bi nešto reći o sposobnosti Francuske da utječe na SAD kada su posrijedi brojna pitanja oko kojih se dvije države ne slažu, među kojima je najveći kamen spoticanja pitanje iranskoga nuklearnog sporazuma.

Vizualni dojam iz svibnja 2017. bio je u potpunosti suprotan – Macron je polučio divljenje javnosti pošto se čvrsto rukovao s Trumpom.

“Bez manjih ustupaka”

“Treba pokazati da neće biti manjih ustupaka, čak ni simboličnih”, kazao je tada.

No u utorak je, neposredno prije poziranja fotografima u Ovalnom uredu američki predsjednik izjavio: “Naš je odnos vrlo poseban. Evo, uklonit ću mu perut s odijela. Imate ga malo na ramenima.” I potom je Trump rukom ovlaš počistio ramena iznenađenog Francuza, pritom se smijući, i dobro se zabavljajući.

“Tijekom ovoga posjeta Trump je bio muškarac koji dominira, a Macron mu je, činilo se, to dopustio”, piše u kolumni urednik Washington Posta.

New York Times i Spiegel smatraju da Macron ‘prijateljstvo’ koristi planski, kako bi postigao neke ustupke, no pritom ne postiže željeni uspjeh.

“Francuski predsjednik ovaj odnos koristi da bi se predstavio kao europski lider i da bi vratio Francusku u središte međunarodne scene. No ne čini nam se da takvo ponašanje utječe na Trumpa”, piše Spiegel.

Ni francuski stručnjak za Sjedinjene Države Thomas Snegaroff ne misli tako. “Već dva dana u medijima hvale talentiranog Macrona koji je procijenio da bi Trumpu neprestano trebalo laskati kako bi se postigao cilj. Čini mi se da se dogodilo obrnuto”, napisao je Snegaroff na svojem Twitteru.

I profesor Corentin Sellin koji je analizirao govor tijela i ponašanje obojice predsjednika zamijetio je sve češće snishodljivo, doduše vrlo suptilno ponašanje Trumpa prema Macronu, što je bilo vidljivo “u trenutku kad ga je poveo za ruku.”

Ipak treba paziti s naglim zaključcima. “Jedino mjerilo uspjeha, kada je posrijedi odnos s Trumpom, bit će odluka o Iranu koju će donijeti 12. svibnja”, kaže Sellin.

Iščekujući sudbinu iranskoga nuklearnog sporazuma 12. svibnja američki komičari odlučili su na razne načine ismijati pretjerano iskazivanje osjećaja dvojice čelnika.

You may also like