Što se to dogodilo na jugu Hrvatske? Tolušiću prijavljena hrpa odbačenih mandarina

Nakon što je od Ane Muse, nezavisne vijećnice u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i Gradu Pločama, te ekološke ativistice i čelnice Udruge Lijepa naša dobio fotografiju odbačenih mandarina u okolici Opuzena ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić obećao je da će istražiti što se to na jugu Hrvatske dogodilo.

 Za odbačeno brdo mandarina kod Jesenske u Opuzenu odgovorni su otkupljivači, a ne proizvođači, rekla je u ponedjeljak Ana Musa, ekološka aktivistica i nezavisna vijećnica u Dubrovačko-neretvanskoj županiji te dodala kako su joj tijekom jutra javili da na tom mjestu više nema nijedne mandarine, a rupa iskopana za njhovo odlaganje zatrpana je.

Musa je na svom Facebook profilu u nedjelju objavila fotografiju odbačenih mandarina koje su trebale biti zakopane na lokalitetu Jesenska, a napominje kako je vejrojatno riječ o voću koje ne odgovara otkupljivačima.

‘Riječ je o ilegalnom odbacivanju, a javili su mi sada da je sve zatrpano i da nema nijedne mandarine. Za ovo je odgovoran netko od otkupljivača, a ne proizvođači. Pristupio mi je jedan proizvođač i rekao kako im jedna tvrtka za otkup, koju neću imenovati, u startu oduzima 30 posto na količinu”, rekla je Musa te ustvrdila da ovakvim odlaganjem otkupljivači izbjegavaju zakon.

”U Metkoviću postoji odlagalište ‘Dubravica’ na koje bi oni to trebali voziti i platiti odlaganje. Kako bi izbjegli davanja oni to naprave na ovaj način, a treba vidjeti tko im je i kada iskopao rupu 10 puta 15 metara neutvrđene dubine. Tu je bilo već neko smeće i ja sam to prijavila inspekciji zaštite okoliša, koja je izašla na teren i napravila zapisnik, koji mi nisu htjeli dati na uvid”, kaže Musa.

Ustvrdila je kako je ove godine urod mandarina fenomenalan te kako su zbog velikog prinosa ove godine mandarine nešto manje nego što je uobičajeno.

“Zašto onda ovo neprocjenjivo domaće blago, nezagađeno, zdravo, zbog nemogućnosti plasmana na domaćem ili izvoznom tržištu, zbog neorganiziranog otkupa i apsolutnog nerazumijevanja prema proizvođačima mora završiti u smeću… “, pita se ona.

Portal Tris podsjeća kako je ovakvih slučajeva bilo i ranijih godina, no u međuvremenu nije učinjeno ništa kako bi se spriječili ovakvi prizori.

Nije za vjerovati, ali ministar mi je odgovorio nakon nekoliko minuta u FB poruci. Zahvalio je na informaciji i obvezao se da će provjeriti što je ovo”, piše, među ostalim, Ana Musa.

Inače, ovogodišnji urod procijenjen je na rekordnih 90 tisuća tona, no proizvođači i otkupljivači očekuju da će zbog ranog cvata na tržište biti plasirano približno 63 tisuće tona.

Od ukupnog uroda, na domaće tržište, na kojem prosječna potrošnja iznosi 3,5 do 4 kilograma po stanovniku, plasira se oko 15 tisuća tona mandarina, 40 do 45 tisuća tona prodaje se na tržištima zemalja bivše Jugoslavije (uključujući Hrvatsku), a preostali dio izvozi se u Češku, Slovačku Poljsku, Veliku Britaniju i druge zemlje.

 

 

You may also like