Što se krije iza okupljanja Agrokorovih dobavljača

Nakon što se u nedjelju priopćenjem oglasio Agrokor u kojemu navode da ‘menadžment kompanije, zajedno s ključnim investitorima, radi na repozicioniranju sustava i novom poslovnom modelu’, iz Ministarstva gospodarstva priopćili su da se Blada ‘u više navrata’ sastajala s menadžmentom kompanije.

“Vlada RH i dalje aktivno prati razvoj situacije u Agrokoru. Predstavnici Vlade RH sastali su se u više navrata se menadžmentom kompanije, kao i s domaćim i stranim vjerovnicima čije su odluke i sudjelovanje presudni za iznalaženje najboljih rješenja i takve će razgovore ovaj tjedan započeti i s predstavnicima najvećih dobavljača Agrokora”, poručili su iz Ministarstva gospodarstva.

U međuvremenu, Agrokorovi prehrambeni dobavljači danas organiziraju hitan sastanak jer žele biti uključeni u rješavanje financijskih problema najveće hrvatske kompanije. Traže da se ispune i njihovi zahtjevi. Nezadovoljni su jer ih nitko nije kontaktirao – ni koncern, ni investitori ni nitko iz izvršne vlasti.

Iza njihova okupljanja možda se krije i želja za preuzimanje dijelova Agrokora. Coca-Cola navodno opet iskazuje interes za kupnju Jamnice, a Podravka želi Ledo. N1 doznaje da je dug Agrokora prema Podravci 200 milijuna kuna pa taj iznos, uz dodatnu kompenzaciju, žele vlasništvo nad tvornicom sladoleda. Da interes postoji potvrđuje i član Nadzornog odbora Podravke i predsjednik HGK Luka Burilović.

Moody`s dao negativnu procjenu kreditnog rejtinga Agrokora

Rejting agencija Moody`s u svom je najnovijem izvješću Agrokoru ostavila ocjenu rejtinga na B3 uz negativne izglede, koji su iz pozitivnih promijenjeni u negativne u veljači ove godine.

Ipak, u najnovijem izvješću Moody’s je izdao i ozbiljna upozorenja vezana uz kreditne obveze najveće hrvatske kompanije. Tako Moody’s navodi da bi već ove godine odnos duga i operativne dobiti mogao skočiti na 6.8 puta, pri čemu su u izvješću iz veljače tu obvezu smjestili u “daleku” 2018. godinu. Visinu Agrokorovih kamata Moody’s procjenjuje na 310 milijuna eura kao posljedicu izrazito visokih kamatnih stopa po kojima se Agrokor zaduživao u proteklom periodu.

Vidaković: Sberbanka će kontrolirati Agrokor, ali neće ući u vlasničku strukturu

Osvrćući se na Vladino priopćenje Novotny je kazao kako smatra da nije odgovornost za tvrtku samo na vlasniku budući da je Agrokor velika kompanija, za hrvatske prilike iznimno velika. Duguje i domaćim bankama i domaćim dobavljačima i utoliko predstavlja ekonomski rizik za cijeli ekonomski sustav. Kao što bi propast neke velike banke bio snažan šok za hrvatsku ekonomiju, tako i eventualni negativni trendovi u Agrokoru mogu negativno utjecati na hrvatsku ekonomiju u cjelini, pa se zato Vlada mora uključiti, smatra Novotny.

Vlada treba reći da se trebaju zaštititi domaći dobavljači. Oni nemaju nikakva osiguranja za svoja potraživanja, a predstavljaju gotovo 1/3 svih obveza Agrokora. Dobavljači već godinama potražuju velike iznose od Agrokora, dodaje Novotny.

Problem Agrokora je u prezaduženosti, rekao je Vidaković. Prezaduženost nije koliko vi dugujete, već da li možete platiti dospjele obveze. Ako pogledate kroz godine Agrokor ima vrlo sličnu financijsku situaciju, ali je sada jednostavno splet okolnosti tu situaciju prelomio. Najednom su postali neusklađeni taj novac raspoloživ da se plate dugovi i količina dugova. I onda sad imamo dramu na financijskom tržištum, uključivanje Vlade i svaki dan u Temi dana se priča o Agrokoru. Takva situacija se isključivo rješava na dva načina: jedan način je povećanje prihoda (što je za Agrokor relativno, zbog veličine ograničeno), a drugi restrukturiranje duga gdje bi se Agrokor opet zadužio na duže vremenske periode. Dobivenom likvidnosti bi poplaćao kratkoročne obveze i stabilizirao poduzeće, istaknuo je Vidaković.

Na pitanje zna li koliko je malih proizvođača ili obitelji poslovno vezano uz Agrokor, Brlošić je kazao da nema točan podatak, ali da se veže tisuće obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Pretežno se radi o poljoprivrednoj proizvodnji. Razgovarao sam s mnogim predstavnicima gospodarstava i ovo stanjeu Agrokoru ih zabrinjava. Dobro je čuti da su dobavljači bitni. Ne smije se dogoditi ono što je bilo prije nekoliko godina u Đakovu da tvrtka ode u stečaj. Znamo dobro kako smo prošli ne naplativši svoje proizvode, rekao je između ostalog Brlošić.

Zbog Agrokora Crobex pao dva posto

Potres u Agrokoru, izazvan problemima s likvidnošću, protekloga je tjedna uzdrmao Zagrebačku burzu, spustivši Crobexe za više od dva posto, pri čemu su u fokusu investitora bile dionice kompanija iz sastava tog prehrambenog koncerna.

Crobex indeks prošloga je tjedna potonuo 2,15 posto, na 2.177 bodova, a Crobex10 za 2,09 posto, na 1.242 boda.

Redovni promet dosegnuo je 147,4 milijuna kuna, što je 58 milijuna više nego u tjednu ranije.

Još 18,15 milijuna kuna ostvareno je u blok transakcijama dionicama Jamnice, 7,5 milijuna kuna, redovnim Adrisa, 8,85 milijuna kuna, te povlaštenim dionicama Adrisa, 2,5 milijuna. “Nakon burne srijede, kada su Agrokorove dionice, uz visoki promet povukle gotovo sve ostale u minus, uslijedile su umirujuće izjave iz vrha Vlade i Agrokora, pa su posljednji dani u tjednu na tržištu protekli u mirnijem tonu. Nakon zatvaranja burze u četvrtak, objavljeno je kako je Agrokor osigurao dio potrebnih sredstava za rješavanje problema sa likvidnosti, ali se i dalje može očekivati fokus investitora na vijesti vezane za tu našu najveću kompaniju”, kaže Ante Obućina, broker u Podravskoj banci.

Iz Agrokora su, pak, u petak izvijestili da godišnje hrvatskoj državi plaćaju 3 milijarde kuna poreza, od čega više od polovine ide na PDV te da na dan 17. ožujka nemaju nikakvih dospjelih poreznih obveza. Time su opovrgnuli napise pojedinih medija da imaju porezni dug koji doseže i 6 milijardi kuna.

Mediji, pak, navode da je Agrokor osigurao dio potrebnih sredstava za rješavanje problema s likvidnošću u dogovoru s ruskom Sberbankom dodatnim kreditom i da uskoro kreće u restrukturiranje. Najveće gubitnice bile su prošloga tjedna upravo dionice Agrokorovih tvrtki. Tako je dionica Jamnice zabilježila pad cijene za 17,2 posto, na 135.000 kuna, uz promet od 12,4 milijuna kuna.

Dionica Leda zabilježila je cjenovni pad od 14,9 posto, na 8.000 kuna, uz gotovo 20 milijuna kuna prometa. Dionica Belja pretrpjela je gubitak od 7,15 posto na cijeni, završivši trgovanje na 21,68 kuna, uz 1,46 milijuna kuna prometa. Cijena dionice Zvijezde pala je, pak, 8,7 posto, na 3.551 kunu, a Vupika 6,8 posto, na 39,5 kuna, uz promete nešto iznad 400.000 kuna.

Cijene većine izdanja protekloga su tjedna pale, pri čemu su među likvidnijim izdanjima veće gubitke zabilježile dionice Đure Đaković grupe, za 4,7 posto, HPB-a, za 4,5 posto, Viadukta, za 5,0 posto, Instituta IGH, za 5,6 posto, Hotela Imperijal, za 5,2 posto, i Kraša za 5,3 posto. Po cjenovnom rastu, pak, ističe se dionica Valamar Rivijere, koja je poskupila 4,7 posto, na 43,99 kuna, uz promet od 18 milijuna kuna.

Priopćenje Agrokora o novom poslovnom modelu

Agrokor je u nedjelju poručio da njegova opstojnost nije upitna i da menadžment kompanije, zajedno s ključnim investitorima, radi na repozicioniranju sustava i novom poslovnom modelu kojim će zaštititi interese svih svojih dionika, vodeći prvenstveno računa o zaposlenicima i njihovim radnim mjestima te dobavljačima i partnerima. Agrokor je medijima uputio izjavu za javnost zbog, kako ističe, raznih informacija, među kojima je velik broj nepotpunih i netočnih, koje mogu stvoriti iskrivljenu sliku o kompaniji i poziciji u kojoj se ona nalazi.

Poštujući veliki javni interes, želimo ponoviti da je Agrokor najveća hrvatska i regionalna kompanija, koja ima snažne brendove, jaku tržišnu poziciju i kvalitetne zaposlenike, kaže se u izjavi i navodi da ukupan Agrokorov prihod čini 15 posto hrvatskog BDP-a i jedan je od pokretača gospodarskog razvoja, prvenstveno u prehrambenoj i poljoprivrednoj proizvodnji.

“Pozicija i opstojnost Agrokora i njegovih kompanija nije upitna. Menadžment kompanije, zajedno s ključnim investitorima, radi na repozicioniranju sustava i novom poslovnom modelu kojim će zaštititi interese svih svojih dionika, vodeći prvenstveno računa o zaposlenicima i njihovim radnim mjestima te dobavljačima i partnerima, prema kojima će Agrokor ispunjavati sve preuzete obveze. Odabrani model uskoro će biti prezentiran svim ključnim partnerima i zaposlenima. Agrokoru će biti prihvatljiv samo onaj model koji ne bi išao nauštrb naših zaposlenika i naših dobavljača i koji će u potpunosti štititi njihove interese, a u suglasju je s našim investitorima,” stoji u izjavi za javnost.

Agrokor naglašava da u tom procesu ima snažnu podršku svojih ključnih dionika te da će repozicioniranje kompanije omogućiti daljnji razvoj njegovih kompanija, kao i poslovnih partnera odnosno dobavljača. Mediji su objavili danas da bi se sutra trebali sastati predstavnici Kraša, Vindije, Dukata, Podravke i Francka kako bi se dogovorili o strategiji daljeg djelovanja prema Agrokoru.

You may also like

0 comments