Što se krije iza afere Patrija

Zagreb – Finski sud je donio presudu prema kojoj su Patrijini menadžeri davali mito hrvatskim dužnosnicima pri prodaji oklopnih vozila prije osam godina. Hrvatsko Državno odvjetništvo tvrdi da za to nema dokaza, a bivši predsjednik Stjepan Mesić iz Moskve poručuje: Ima gadova koji me žele umočiti! Što stoji iza slučaja Patria?

“Možda nema dokaza da je netko primio mito, ali prema prema zakonu u Hrvatskoj kazneno djelo nije samo primanje mita nego i obećanje za primanje mita. U presudi se kaže da je bilo namijenjeno pet posto mita, a za Bartola Jerkovića je bilo namijenjeno dva posto. Obećanje za mito primili su i Stjepan Mesić i Franjo Gregurić”, rekao je u emisiji Otvoreno HTV-a Blaž Zgaga, slovenski novinar koji je otvorio aferu Patria. No dodao je da se u presudi kaže da nema dovoljno dokaza za Mesića i Gregurića te kako stoji da je dokazano da je Jerkoviću obećano mito. ‘Plan je bio da tok novca počinje kad stigne oklopnjak. Novac bi išao Patriji, a onda Wolfangu Riedlu, posredniku finske Patrije za nabavu oružja, u Austriju, pa Walteru Wolfu i onda bio on novac donio hrvatskim političarima. Pohlepa na obje strane (Slovenija i Hrvatska) bila je prejaka, a tražio se novac unaprijed. Ugovor u Hrvatskoj je potpisan u listopadu 2007. godine, a mjesec dana kasnije bio je isplaćen neki iznos za hrvatski lanac, ali se iznos ne zna jer je poslovna tajna, rekao je Zgago.
“Treba uzeti u obzir da je ovo što zovemo afera Patrija, došlo je nakon onoga što se zove afera Kamioni. Stoga je dosta različita nabava oklopnjaka nakon nabave kamiona. Cijela afera oko dvije kupovine oklopnih vozila je dosta različita. U Sloveniji je to radio premijer i država je direktno nabavljala vozila. Za razliku od Slovenije, Hrvatska je nakon kamiona bila puno opreznija. Puno pažnje je bilo posvećeno da država direktno ne posluje sa strancem. Vlada je odabrala strateškog partnera u RH – Đuru Đakovića koji je pogledao partnere i napravio uži odabir. Krenulo se u terenska ispitivanja i tada je odabran proizvođač s kojim je onda država sklopila odabir”, rekao je vojni analitičar Igor Tabak.

“Jako volim Đuru Đakovića i uložio sam 10 milijuna kuna u dokapitalizaciju. Đuro Đaković može postići sam jedan posto BDP-a. Patrijino vozilo je kao mercedes među tim vozilima. Tvornici Đuri Đakoviću pruža se mogućnost da sudjeluje u poslovima proizvodnje i prodaje Patrijinih vozila od 1,5 milijardi eura od kojih bi dobar dio imala tvornica Đuro Đaković”, rekao je Nenad Bakić. Dodao je kako smatra da u hrvatskom slučaju Patrija nema zavjere jer je posao provjeravao čitav niz povjerenstava. “Čak 120 bilijuna eura izgubljeno je u različitim korupcijskim aferama u EU. Ova presuda je dobar trenutak za RH. U interesu je hrvatske nacionalne sigurnosti i svakog građana da se raščisti gdje je završio taj novac. Ako poreznici pronađu svaku lipu, kako se ne može naći 1,6 milijuna eura? Interes političara je da se, ako nisu krivi, skine ljaga s njihovih imena”, rekla je Davorka Budimir iz Transparency Internationala.

“Neke stvari smo dramatizirali i nismo pažljivo slušali finsku presudu. Očito su bile greške u sadržaju prijevoda presude koja je izrečena. Imali smo izjavu finskog državnog odvjetnika koji kaže da nisu došli do te faze da je Mesić primio mito ili mu bilo obećano i naveli su da su u toj fazi došli samo do Jerkovića. U DORH-u je prikupljena sva dokumentacija, prikupio ju je i porezni ured i antikorupcijski ured i došlo se do toga da nije bilo osnovana sumnja da se u Hrvatskoj zahtijevalo ili primilo mito u od Patrije”, rekao je odvjetnik Veljko Miljević.

You may also like