Što očekivati od prve predsjedničke debate u SAD-u?

Analiza
Nakon višemjesečnog vrijeđanja preko društvenih mreža, u govorima i na dvjema konvencijama, predsjednik Donald Trump i bivši potpredsjednik Joe Biden suočit će se oči u oči – ali poštujući epidemiološke mjere – u utorak na prvoj predsjedničkoj debati.

Predsjednička utrka zadnjih je nekoliko mjeseci stabilna, a ankete pokazuju da Biden vodi. Debata će biti prilika da oba kadidata, demokrat Biden (77) i republikanac Trump (74), pokažu svoje mentalne vještine nakon višemjesečnih međusobnih napada. Dvojica kandidata pripremala su se svaki na svoj način, Biden uz pomoć savjetnika, a predsjednik je gledao debate bivšeg potpredsjednika iz 2008. i 2012.

Debata će početi u 21 sat po lokalnom vremenu, odnosno u 3,00 ujutro po srednjoeuropskom vremenu, i trajat će 90 minuta. Bit će održana u u Clevelandu, a moderirat će je Chris Wallace, voditelj “Fox News Sunday”.

Wallace je moderirao treću predsjedničku debatu između Hillary Clinton i Trumpa 2016. U novije vrijeme Wallace je bio pohvaljen za izravno ispitivanje predsjednika u srpanjskom intervjuu gdje se govorilo o pandemiji covida-19, predsjednikovu hvaljenju o iznimno uspješnom kognitivnom testu te o tome hoće li Trump prihvatiti rezultate predsjedničkih izbora.

Trumpova kampanja poslala je debatnom povjerenstvu popis sugeriranih moderatora za debatu, ali Wallace nije bio na tom popisu. Predsjednik tvrdi da će Wallace, dugogodišnji novinar poznat kao nepristran i dobro pripremljen, ići na ruku Bidenu. “Pitat će me teška pitanja, vidjet ćete”, rekao je Trump prošli tjedan u intervjuu za radio Fox News. “Bit će nepošteno, ne sumnjam u to. A kontrolirat će ga radikalna ljevica. Oni ga kontroliraju”.

Mjesecima Trump tvrdi da je Biden intelektualno potkapacitiran, te promovira tvrdnju da si Biden drogom pomaže pri javnim nastupima. Trump je ponovno u nedjelju zatražio da se njegov protivnik na izborima testira na drogu prije debate u utorak. “Zahtijevat ću da se uspavani Joe Biden testira na drogu prije ili poslije debate u utorak navečer. Naravno i ja ću pristati na to”, tvitao je Trump.

“Njegovo ponašanje na debatama je neujednačeno, da se blago izrazim, a to bi mogle uzrokovati samo droge???”, objavio je Trump.

Mentalno stanje Bidena mjesecima je meta napada Trumpa i njegovih suradnika. Upitan u nedjelju hoće li se podvrgnuti testu na droge, Biden se nasmijao i rekao da nema komentara. Debata će se sastojati od šest 15-minutnih krugova o temama koje je izabrao Wallace: Trumpovi i Bidenovi rezultati, Vrhovni sud, covid-19, gospodarstvo, integritet izbora i politika prema rasnim pitanjima.

Pitanja o Vrhovnom sudu gotovo sigurno će sadržavati debatu o tome kada će Senat glasati o nasljedniku sutkinje Ruth Bader Ginsburg nakon njezine smrti ovaj mjesec. Unatoč tvrdnjama 2016. da se kandidati Vrhovnog suda ne bi smjeli potvrđivati u izbornim godinama, čelnik senatske većine Mitch McConnell rekao je nekoliko sati nakon njezine smrti da će podržati Trumpova kandidata.

U subotu Trump je nominirao sutkinju Amy Coney Barrett za sutkinju Vrhovnog suda, na poziciju koju je do smrti obnašala Ruth Bader Ginsburg. „Danas mi je čast nominirati jedan od najsjajnijih i najdarovitijih umova u našoj državi Vrhovnom sudu“, rekao je Trump na svečanosti u Bijeloj kući. „Ona je žena neusporedivih dostignuća, visokog intelekta, izvrsnih referenci i nepopustljive odanosti Ustavu“, dodao je.

Wallace će vjerojatno pitati Bidena podupire li da Vrhovni sud ima više sudaca, prijedlog koji su podržali liberali zabrinuti da bi Barrett dala konzervativcima većinu 6-3 i promijenila sud za buduće naraštaje. Što se tiče integriteta izbora, Wallace bi mogao pitati predsjednika za dokaze kojima bi potkrijepio ponovljene, neutemeljene tvrdnje da će glasanje poštom voditi velikoj izbornoj prijevari, ili pitati svakoga kandidata o tome kako bi se odnosili prema stranom upletanju u izbore.

Obojica kandidata mogla bi također biti pitana jesu li voljni prihvatiti rezultate predsjedničkih izbora i obvezati se na miran prijenos vlasti. Biden je rekao da jest, ali Trump nije. Čekat će se i hoće li Wallace postaviti pitanje o eksplozivnoj priči The New York Timesa objavljenoj u nedjelju o Trumpovom plaćanju poreza.

NYT je objavio da je mnogo godina Trump plaćao mali porez, ili ga uopće nije plaćao. Sljedeća debata dvojice kandidata bit će održana 15. listopada u Miamiju a zadnja 22. listopada u Nashvilleu.

Jedina debata između kandidata za mjesto potpredsjednika bit će održana 7. listopada u Salt Lake Citiyju, između aktualnog potpredsjednika republikanca Mikea Pencea i demokratske kandidatkinje, senatorice Kamale Harris

You may also like

0 comments