Što kada Rusi uđu u LNG projekte?

Artic LNG 2
„Novatek“, jedna od najperspektivnijih ruskih tvrtki iz sfere proizvodnje ukapljenog plina, najpoznatijoj kao većinskom vlasniku velikog LNG terminala na ruskom Arktiku „Yamal-LNG“, do kraja ove godine izabrat će partnere za novi projekt „Artic LNG 2“, koji će se graditi nedaleko od spomenutog „Yamal-LNG“

O tome je izvjestio menadžment tvrtke, a za sada je poznato kako će biti sklopljen sporazum s francuskim energetskim divom „Total“. Zainteresiranost za taj energetski projekt iskazuju ne samo Kinezi, koji već sudjeluju u spomenutom projektu „Yamal-LNG“, već i Korenci, ali i investitori s Bliskog istoka.

Projekt „Artic LNG 2“ planira otvaranje triju proizvodnih linija ukapljenog plina, od kojih bi prva startala 2023. godine. Kapitalna ulaganja iznosit će oko 20 milijardi dolara, a proizvodni kapacitet procjenjuje se na 19,8 milijuna tona prirodnog plina godišnje. Za usporedbu, „Yamal LNG“ proizvodi 16,5 milijuna tona plina godišnje. Vlasnik projekta primarno je usmjeren na tržište Jugo-istočne Azije, ali se ne isključuje niti izvoz plina u europske LNG terminale. Navodimo kako „Novatek“ planira i izgradnju jedne linije LNG terminala u Belgiji za isporuke svog plina.

You may also like

0 comments