Što je više poreza, državna blagajna je praznija

Povodom pregovora i dogovora o Cjelovitoj poreznoj reformi za komentar smo upitali dopredsjednika udruge Blokirani Marija Strinavića.

„Blokirani građani pozdravljaju namjeru vladajuće koalicije uvesti reda u punjenje proračuna fiskalnom konsolidacijom zemlje. Pozdravljamo i trud Ministarstva financija i ekspertnog tima za izradu reforme glede sveobuhvatnosti fiskalnih rješenja. Drago nam je i što je prijedlog reforme na općem nivou smanjio porezno opterećenje građana, kao i to što je kroz prijedloge novih poreza na dohodak i poreza na dobit malih i srednjih poduzeća povećan broj poreznih obveznika izvan poreznih škara. Međutim, želimo naglasiti kako ovu reformu blokirani građani ne mogu shvatiti cjelovitom. Naime, prijedlog rješenja prema kojima dijelu poreznih obveznika olakšava na način da se dodatno opterećuju sektori gospodarstva koji su odgovorni za izlazak Hrvatske iz krize smatramo pogrešnim“, započinje Strinavić.

Blokirani greškom smatraju smatraju ukidanje povlaštene stope PDV-a na ugostiteljstvo i turizam. Pogrešnim smatraju dodatno opterećenje samostalnih djelatnosti kroz dodatno oporezivanje autorskih honorara, kao i ukidanje povlaštenog PDV-a na knjige.

„To će rezultirati zatvaranjem poslovnih subjekata u sektorima koji su predvodnici hrvatske ekonomije, a posljedično tome i do povećanja broja blokiranih građana. U državi gdje je gotovo pedeset posto zaposlenih u javnom sektoru, a proračun ovisi o 270 tisuća malih privatnih tvrtki, svaka porezna reforma koja ne anticipira redukciju rashodovne strane proračuna, za blokirane je građane, potpuni promašaj“, pojašnjava Strinavić.

Posebno ga živcira što se svi zakoni u Hrvatskoj donose bez neke dugoročne analize i bez sagledavanja pozitivnih i negativnih učinaka. „Iako je veliki tim stručnjaka radio na ovoj reformi, zbog paušalnosti tj. njenoj neusklađenosti s realnosti hrvatskog gospodarstva i stanja u javnoj upravi, možemo reći kako se s ovom reformom dogodilo isto što i s Ovršnim zakonom. Donesen je iz neba pa u rebra. U uređenim demokracijama nezamislivo je da se zakoni i uredbe, koji imaju implikaciju na toliko ljudi, donose bez javne rasprave“, kaže Strinavić.

Što je porezno opterećenje veće, državna kasa nam je sve praznija, a tu nešto debelo ne štima, smatra Strinavić i zaključuje: „Zbog svega toga, zahtijevamo odgodu Cjelovite porezne reforme te proširivanje ekspertne skupine zastupnicima iz zainteresiranih grupacija te upućivanje u parlamentarnu proceduru tek nakon izglasavanja reforme javne uprave i javne rasprave o svemu tome.”

You may also like