Što je potrebno Makedoniji za članstvo u NATO-u?

NATO drži otvorena vrata za Makedoniju, ali zemlja mora učiniti više od samog rješavanja spora s Grčkom oko imena kako bi se priključila Savezu, rekao je u četvrtak u Skopju glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.
Makedonski čelnici nadaju se da će spor oko imena s Grčkom riješiti na vrijeme kako bi pozivnicu za članstvo dobili ove godine.

“Dobro je biti ambiciozan, ali i realističan. Još puno toga treba napraviti”, rekao je Stoltenberg u makedonskom parlamentu.

Spor oko imena Bivše Jugoslavenske Republike Makedonije (FYROM), kako je službeno poznata, traje već gotovo tri desetljeća i blokira proces pristupanja zemlje u EU i NATO.

 “Članstvo je puno više od samog rješavanja spora oko imena”, istaknuo je Stoltenberg pojasnivši da to znači “ostati na putu reformi”, uključujući izdvajanje za obranu od dva posto BDP-a što zahtjeva NATO.

NATO je bio spreman pozvati Makedoniju 2008., ali je Grčka uložila veto.

Otada su nacionalističke vlasti zaustavile reforme i dodatno pogoršale sukob s Atenom te se posljednjih godina više okrenule Rusiji.

No, od dolaska na vlast socijaldemokrata premijera Zorana Zaeva, koji je nacionaliste pobijedio na izborima krajem svibnja prošle godine, odnosi s Grčkom su se donekle popravili.

Skopje i Atena pripremaju se za nastavak razgovora pod pokroviteljstvom UN-ova posrednika Matthewa Nimetza, koji je rekao da je umjereno optimističan nakon sastanka diplomata iz dviju zemalja u New Yorku u utorak. (Agencije)

You may also like

0 comments