Što je iza preuzimanja OMV-ova poslovanja u Sloveniji?

Urednički komentar

Dirljivo je gledati portale i analitičare, osobito poznate po širenju defetističkih analiza o tome kako se preuzimanje OMV-ovih crpki u Sloveniji od strane INA-e neće dogoditi, kako se natječu u pohvalama toga poteza.

Vjerojatno računajući na činjenicu kako prosječni hrvatski konzument informativnog sadržaja na večer ne zna što je pročitao ujutro, uvaženi odličnici misle kako smo zaboravili što se sve pisalo iz “dobro obaviještenih izvora iz INA-e I MOL-a” o tome poslu te tko je sve, u klasičnim medijskim egzekucijama prozivan, uz topničku potporu pojedinih analitičara koji su, doduše, najčešće sakriveni iza komfora anonimnosti.

Suprotno, naime, njihovim dosadašnjim porukama i optužbama, INA i MOL, kako smo na ovom portalu, u više navrata, javljali, preuzeli su 120 benzinskih crpki iz poslovanja OMV-a za oko 300 milijuna eura. Bio je to logičan potez zbog zajedničke povijesti INA-e i OMV-a na tom tržištu, zajedničkih kompanija, koji su INA-i i MOL-u garantirali pravo prvokupa.

Sada, grupa posjeduje više od 170 benzinskih crpki na slovenskom tržištu i postala je jedan od najvažnijih investitora u Sloveniji, kako je jučer javio slovenski dnevni list Delo u sklopu tekst koji analizira poslovnu ekspanziju mađarskih kompanija u toj zemlji, koje su spremno ušle na tržište prilikom izlaska drugih multinacionalnih kompanija.

Dobra je to vijest za INA-u jer ugovor o preuzimanju sadrži dogovor kako će se sve crpke iz grupe opskrbljivati derivatima iz Rafinerije Rijeka, koja se nalazi pred investicijom u modernizaciju, koja je možda najveća investicija u Hrvatsku do sada, u iznosu nekoliko vrijednosti Peljeških mostova

Ostaje za vidjeti kako će se to logistički izvesti, no planirana modernizacija Luke Rijeka I modernizacija pripadajuće željezničke infrastrukture mogla bi biti vrlo dobra vijest za taj logistički pothvat.

EnergyPress je već u ožujku 2020. godine pisao kako OMV napušta Sloveniju do kraja 2021. godine u sklopu deinvesticijske kampanje. Tako je ta kompanija izašla iz posla u plinskoj logistici u Austriji, prodala je upstream poslovanje u Kazakhstanu te je prodala benzinske crpke koje je imala u Njemačkoj.

Kompanija svim tim izlascima iz investicija želi postići razduživanje u visini većoj od milijarde eura.

Podaci za 2019. godinu, godinu prije pandemijske krize, ali i povijesnog događaja u kojemu je nafta početkom prošle godine dosegla negativne iznose, pokazuju kako je OMV Slovenija, kao drugi po veličini igrač u Downstreamu imao 803 milijuna eura prihoda te nešto manje od 25 milijuna eura dobiti.

Također, lokacije OMV-ovih crpki u Sloveniji su iznimno atraktivne pa bi ovdje trebalo očekivati rast prihoda, poručuju burzovni analitičari u razgovoru za portal EnergyPress.

You may also like

0 comments