Što Brexit donosi Britaniji u energetskom smislu

Brexit je postao realnost. Kao i na sva područja života, imat će svoje implikacije i na energetski sektor. Pojedini energetski analitičari kažu da će negativno utjecati na stvaranje Europske energetske unije, a drugi kažu kako će to utjecati na britansku energetsku sigurnost. 

“Kada je riječ o energetskoj sigurnosti, razvoju obnovljivaca, klimatskim promjenama i održivosti te kvaliteti zraka očekuju se značajni negativni efekti, a jedina iznimka su nafta i plin gdje se pozitivni i negativni učinci izjednačuju”, kazao je predsjednik Energy Institutea Jim Skea u izvještaju koji je prethodio referendumu.

Najveći problem u sljedećem višegodišnjem periodu Britaniji će stvarati manjak povjerenja koji će utjecati na stabilnu energetsku klimu, a investicija u NE Hinkley, vrijedna 18 milijardi funti, padom funte sada je na kušnji. Uostalom, ta je investicija bila u samom središtu predreferendumske kampanje.  Naime, funta je pala na najnižu razinu u tri desetljeća, a devalvacija će sasvim sigurno utjecati na cijene energije te će značajnije poskupjeti uvoz energenata. Procjenjuje se da će im cijena porasti i do 10 posto.

Brexit bi mogao imati negativan utjecaj na alokaciju 1,87 milijardi eura koje je EIB uložio u inicijative u energetici, poput ulaganja milijardu eura u sedam milijuna pametnih brojila. Trenutno nije jasno kako će Brexit utjecati na projekte koji su već primili sredstva ili očekuje da će dobiti sredstva ili garancije iz EU indstitucija, no vrlo je vjerojatno da će ih Britanija većim dijelom morati zamijeniti sredstvima drugog podrijetla.

Naposljetku, Britanija će morati naći načina ostati članica ENTSO-E kao što je to učinila Norveška, te postala aktivna na energetskom tržištu.

You may also like