Što ankete znače strankama trećeg puta?

Opet je ono vrijeme u mjesecu kada stižu nama omiljene ankete percepcije rada političkih stranaka u RH. Pogledat ćemo što nam donose CroElecto  te CRO Demoskop , tko su dobitnici, a tko gubitnici od izbora do danas i kakva je njihova politička budućnost.

Obje ankete slažu se da SDP i HDZ bilježe ujednačene stope rasta popularnosti. Isto tako slažu se da je izjednačavanje podrške MOSTa i Živog Zida neminovno jer pad podrške MOSTa ne pokazuje znakove usporavanja, a slabašan rast Živog Zida ih je doveo u ozbiljnu konkurenciju za poziciju treće stranke. Doduše, treća stranka su neodlučni kojih je prema CRO Demoskopu oko 15%.

Što ankete u ovom trenutku znače strankama?

U HDZ-u i SDP-u mogu biti zadovoljni iz dva razloga. Prvi je očit, a to je rast podrške njima kao tzv. mainstream strankama, dok je drugi značajna razlika između njih, kao stranaka koje okupljaju oko 60% biračkog tijela, i trećih opcija poput ŽZ i MOSTa koji se kreću oko 5-6% podrške. Očito je da nije došlo do nevjerojatnog rasta podrške trećim opcijama kako je bio slučaju s OraH-om, Živim Zidom i MOSTom.

Ono što bi svim strankama trebalo biti zabrinjavajuće je sve veći broj neodlučnih birača koji trenutno vrijede oko 20 saborskih mandata. To je prevelika brojka da bi se odbacila i okarakterizirala kao privremena. Ona odgovara maksimalnoj podršci koju su OraH i Živi Zid imali u anketama, kao i Živi Zid na predsjedničkim izborima, ali i podršci MOSTa na parlamentarnim izborima. Očito je da u Hrvatskoj postoji, ako ne već ‘treća stranka’, onda treća skupina birača koji se ne identificiraju ni s velikim, a očito ni s malim strankama.

Koju stranku će podržati treći blok birača? Na to pitanje još ne možemo odgovoriti s imenom stranke, ali što možemo sa sigurnošću reći o toj biračkoj skupini je da oni traže opciju koja nije ukaljana suradnjom s velikim strankama. Što je OraH postao nakon pružanja podrške Josipoviću i što je MOST postao dajući podršku HDZ-u pri sastavljanju Vlade? Ne žele ni stranku koja nudi samo uzak spektar tema, što je koštalo Živi Zid podrške, a otvorilo prostor MOSTu da s izuzetno nedefiniranim pojmom ‘reforma’ dobije značajnu podršku.

Ova biračka skupina traži odlučnost, kao što ju je Mirela Holy pokazala Milanoviću, Ivan Vilibor Sinčić se opirao sudstvu, policiji i pravnoj državi, a Božo Petrov ovjerio je kod javnog bilježnika izjavu kako neće koalirati ni s HDZ-om, ni sa SDP-om. Stranke koje nemaju praksu velikih koalicija, koje imaju širok djelokrug rada i koje su nepokolebljive u svojim nastojanjima ne samo da će imati šansu pridobiti tu treću skupinu birača, nego će im i mediji dati neviđeni i besplatni prostor kakav bi velike stranke samo mogle poželjeti.

Autor teksta je komentator našeg portala Pavao Škoko Gavranović

You may also like