Home Energetika Stigla prva presuda za sindrom turbina

Stigla prva presuda za sindrom turbina

by Energypress.net

Francuski sud

Francuski sud po prvi puta priznao je zdravstveno nedokazani “sindrom turbine” nakon što se bračni par sudski požalio da im je zdravlje narušeno životom u blizini vjetroelektrane. U, kako se vjeruje, prvoj presudi te vrste u Francuskoj, Belgijancima Christel i Lucu Fockaertu sudac u Toulouseu dodijelio je više od 100.000 eura odštete. Odštetu će morati platiti energetska tvrtka Sasu Margnes Energie i Sasu Singladou Energie, koja je kao reakciju na tužbu promijenila svjetla i smanjila brzinu okretanja šest turbina, objavio je The Guardian.

Bračni par je tvrdio da su imali niz zdravstvenih problema, uključujući glavobolje, nesanicu, srčane nepravilnosti, depresiju, vrtoglavicu, zujanje u ušima i mučninu više od dvije godine, inzistirajući da su ih uzrokovale šest vjetroturbina postavljenih 700 metara od njihove kuće u Fontrieu in Tarn u južnoj Francuskoj. Turbine su postavljene 2008., međutim, objavljeno je da su zdravstveni problemi para počeli pet godina kasnije. Fockaertovi su uvjereni da je to zato što je posječena šuma koja se nalazila između njihovog posjeda i najbliže turbine.

Govorili su o buci, za koju su rekli da je “usporediva s perilicom koja se neprestano okreće” i “bijela trepćuća svjetla” na turbinama, kao posebno štetna za njihovo zdravlje. “Nismo odmah shvatili, ali malo po malo shvatili smo da problem dolazi od turbina. Turbine bljeskaju svake dvije sekunde… morali smo imati upaljena vanjska svjetla izvan kuće da bismo se suprotstavili efektu bljeskova.” rekla je Christel Fockaert. Par se odselio iz tog područja 2015. godine i rekao je da su njihovi zdravstveni problemi nestali ubrzo nakon toga.

Liječnici nisu uspjeli pronaći nikakav zdravstveni problem, ali je sudski vještak rekao da je takozvani “sindrom turbina” prethodno identificiran znanstvenim istraživanjima. Jedna australska studija pokazala je da je bolest pripisana vjetroturbinama vjerojatnije uzrokovana ljudima koji su bili uznemireni zdravstvenim upozorenjima koja su širili aktivisti. Istraživači su rekli da je to “u biti sociološki fenomen” i da je davanje imena poput “sindrom vjetroturbine” i “vibroakustična bolest” ključna značajka u njegovom širenju.

Druge recenzirane studije u Europi, Kanadi i SAD-u također su razotkrile navodni “sindrom” – koji nije medicinski priznat – sugerirajući da se radi o negativnom publicitetu, protivljenju turbinama ili snazi ​​negativnih očekivanja i sugestija koje bi mogle izazvati ljude da se osjećaju bolesno. “Slučaj Fockaerts” prvotno je odbačen na sudu u siječnju prošle godine, ali su se oni žalili, rekavši da je sudac ignorirao izvješća vještaka koje su naručili i da je umjesto toga otišao da se uvjeri, ali je proveo samo sat vremena na mjestu pritužbe.

Odvjetnica para Fockaert rekla je da su ove okolnosti bile iznimne zbog konfiguracije terena i da se slučaj neće moći “precrtati” na neke druge slučajeve gdje obnovljivi izvori kod ljudi navodno izazivaju zdravstvene poteškoće. Lokalna udruga za zaštitu okoliša vrlo je zadovoljna presudom koju smatra važnom i hrabrom, piše Energetika-net.

Related Posts