Stigla prva dopuštenja za izgradnju Turskog toka

Ruska kompanija je diplomatskim kanalima dobila prve dozvole turskih vlasti za realizaciju Turskog toka, nakon obnove rada na projektu, i sada počinje njegova realizacija, priopćeno je iz te kompanije.

Na kraju prošlotjednih razgovora šefa odbora direktora Gazproma Alekseja Milera i ministra energetike Turske Berata Albayraka, postignut je dogovor o ubrzanom završetku svih neophodnih pripremnih procedura za početak realizacije projekta.

Projekt Turski tok predviđa izgradnju plinovoda po dnu Crnog mora do europskog dijela Turske i na teritoriji Turske do granice s Grčkom, prenosi Srna. Dužina morskog dijela projekta treba iznositi 919 kilometra, a kopnenog na turskoj teritoriji 180 kilometara.

Planirano je da snaga svake od grana plinovoda iznosi po 15,75 milijardi kubnih metara plina. Ukupna vrijednost projekta se procjenjuje na 11,4 milijardi dolara.

Na kraju razgovora turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je održan u Sankt Peterburgu u kolovozu, bilo je odlučeno da se nastavi rad na Turskom toku, a u međuvremenu je formirana radna grupa i napravljen plan rada.

You may also like

0 comments