Stigla ponuda za Zagrebačku obalu u Rijeci

Konzorciji APM Terminals/ENNA Logic

Na ponovljeni postupak davanja koncesije na Zagreb Deep Sea kontejnerskom terminalu u luci Rijeka prispjela je ponuda konzorcija APM Terminals/Enna Logic, koji u prve dvije godine poslovanja jamči promet od milijun kontejnerskih jedinica (TEU), potvrđeno je Hini iz Lučke uprave Rijeka.

APM Terminals je tvrtka kontejnerskog brodara A.P. Moller – Maersk, a Enna Logic je domaća tvrtka u sastavu ENNA grupe.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković ocijenio je da je riječ o kvalitetnoj ponudi jednog od najvećih svjetskih lučkih i terminalskih operatera za teret i kontejnerske usluge u pomorskom prometu. Butković je naveo da će, pridodaju li se li tome ulaganja koja se provode u luci, ali i na cestovnom i željezničkom povezivanju, luka Rijeka u sljedećih nekoliko godina s pravom postati najveće intermodalno središte u ovom dijelu Europe i vodeća luka za kontejnerski promet u Sjevernom Jadranu.

Prema podacima iz elektroničkog oglasnika javne nabave, ponuda konzorcija APM Terminals/Enna Logic uključuje zajamčeni kontejnerski promet u prvom dvogodišnjem razdoblju od milijun kontejnerskih jedinica (TEU) te zajamčeni kontejnerski promet od 500 tisuća TEU na godinu tijekom sljedećih osam godina.

Novi postupak davanja koncesije za razvoj i gospodarsko korištenje Zagreb Deep Sea kontejnerskim terminalom u luci Rijeka počeo je u ožujku, a koncesija se daje na razdoblje od 50 godina.

Stalni dio koncesijske naknade iznosi dva milijuna eura godišnje, dok promjenjivi dio koncesijske naknade iznosi šest, pet ili četiri posto od bruto godišnjeg prihoda terminala, ovisno o ostvarenim prihodima.

U ponovljenom natječaju primijenjen je kriterij ekonomski najpovoljnije ponude na osnovi zajamčenog kontejnerskog prometa (90 posto) i komercijalne strategije (10 posto).

Na prethodni, poništeni međunarodni natječaj Lučke uprave Rijeka za koncesiju na Zagreb Deep Sea terminalu lani u ožujku su bile prispjele dvije ponude.

Ponudu je dostavila zajednica natjecatelja koju čine kineske tvrtke Ningbo Zhoushan Port Company Limited, Tianjin Port Overseas Holding Limited i China Road and Bridge Corporation te zajednica natjecatelja u kojoj su nizozemska tvrtka APM Terminals i hrvatska tvrtka Enna Logic.

Novi kontejnerski terminal Zagreb Deep Sea je najveći kapitalni projekt koji je realiziran u okviru Rijeka Gateway projekta obnove riječkog prometnog pravca. Nalazi se na zapadnom dijelu riječkog lučkog bazena, a konkurentnost mu povećava dubina mora od 20 metara.

You may also like

0 comments