Stigla je rezolucija o Srebrenici

Misija Velike Britanje u Ujedinjenim nacijama (UN) dostavila je Srbiji predlog Rezolucije o Srebrenici o kojoj bi Savet bezbednosti UN trebalo da raspravlja na sednici 7. jula, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić. Srbija će pažljivo u narednim danima razmotriti tekst rezolucije i rukovoditi se nacionalnim interesima, ne dovodeći u sumnju opredeljenje za kažnjavanje i sankcionisanje ratnih zločina, rekao je Dačić na redovnoj konferenciji za novinare. “Navodno je cilj rezolucije proces pomirenja, ali u tekstu se na 20 mesta pominje genocid, a na jednom mestu pomirenje,” istakao je Dačić, navodeći da rezolucija ima više tačaka, opšte delove i delove koji se odnose direktno na zločin u Srebrenici, prenosi Tanjug.

On je rekao da se očekuje da će od utorka krenuti konsultacije sa ostalim članicama Saveta bezbednosti o Rezoluciji, koje do sada nisu obavljene. “Videćemo kako će ići taj tok konsultacija, a naš stav će biti veoma jasan i precizan posle detaljnog proučavanja tog teksta”, rekao je Dačić. Kako je rekao, planirano je da Rezolucija bude razmatrana 7. jula na sednici Saveta bezbednosti, kada je i predviđeno da jedna tačka dnevnog reda bude o Bosni i Hercegovini.”Za 7. jul je predviđena tačka dnevnog reda o BiH, i verovatno se planira da se u okviru te tačke razmatra i ovo, jer se ne zna da li je moguće postići saglasnost o novoj tački dnevnog reda. To je informacija koju imamo iz naše misije”, precizirao je Dačić.

Dačić je rekao da je Srbija svojim primerom pokazala posvećenost u borbi za kažnjavanje ratnih zločina, da smatra da svi zločini treba da budu sankcionisani, posebno imajući u vidu brojne zločine nad srpskim narodom.”Uvažavajući posvećenost Srbije sankcionisanju ratnih zločina, jasno je da će vlada štiti nacionalni i državni interes kad je u pitaju ova tema”, istakao je Dačić.Upitan da li je upoznat sa rezolucijom o Srebrenici koja je predstavljena u američkom Kongresu, Dačić je rekao da su u mnogim parlamentima usvajani dokumenti tim povodom, naglasivši da Srbija na to ne može da utiče, ali da će u bilateralnim kontaktima izneti stavove tim povodom.”Komentar ljudi koji su sagledali prvi tekst rezolucije je da je argumentacija da se poziva na sličnu rezoluciju koja je bila doneta u slučaju Ruande, ali je velika razlika u tome što su se na primeru Ruande zadržali na opštim principima, a ovde je reč o značajnom delu rezolucije koji sadrži formulacije koje predstavljaju novinu u odnosu na rezoluiciju o genocidu u Ruandi”, rekao je Dačić.

On je ponovio da je Srbija opredeljena za mir i stabilnost u reigonu i za to da se nikad ne ponove konflikti, kao i za potpuno sankcionisanje ratnih zločina i njihovih počinilaca, ali i da štiti svoje nacionalne i državne interese i interese naroda koji živi u BiH.Upitan kad će biti doneta odluka ko će i da li će ići u Srebrenicu, Dačić je rekao da su, koliko je njemu poznato, pozivi upućeni predsedniku države i premijeru i da će oni odlučivati o tome.”To je jedno od teških pitanja kojima ćemo se baviti u narednom periodu”, rekao je Dačić.Na pitanje šta očekuje od posete predsednika Tomislava Nikolića Sarajevu 16. juna, Dačić je rekao da je Srbija zainteresovana za Bosnu i Hercegovinu jer veliki broj Srba živi u toj zemlji i da postoji veliki interes za očuvanje regionalne stabilnosti i jačanje odnosa.Upitan da li će Naser Orić biti izručen Srbiji, Dačić je rekao da je to pitanje za pravosudne organe Srbije i Ministarstvo pravde.Dačić je istakao da je Srbija više puta isticala da je opredeljenja za mir i stabilnost, alid a štiti svoj ustavnopravni poredak i državne i nacionalne interese. “Radimo na tome da se nijedno otvoreno pitanje ne odrazi na našu želju da zapadni Balkan bude mesto stabilnosti, a ne izvor sukoba ili region drugog reda”, naglasio je Dačić.

You may also like