Stigao šesti brod na LNG terminal

Kininis

Na Terminal za Ukapljeni plin Omišalj, u petak 14. svibnja je pristao i šesti po redu tanker za prijevoz ukapljenog prirodnog plina ‘Kinisis’. Nakon provedenih sigurnosnih provjera i testiranja započeo je postupak prekrcaja UPP-a s tankera na FSRU brod ‘LNG Croatia’.

Očekuje se da će postupak trajati do popodnevnih sati 17. svibnja 2021. godine, nakon čega će tanker ‘Kinisis’ napustiti područje Terminala i Luke posebne namjene Omišalj-Njivice.

Prema navigacijskom portalu Vesselfinder, tanker je stigao iz američkog Freeporta. Prenosi do 100.000 kubnih metara ukapljenog plina. Ovo je treći teret američkog ukapljenog plina od pokretanja terminala u Hrvatskoj ove godine.

Od ukupno 6 isporuka ukapljenog plina ove godine koje su stigle na terminal u Omišlju, jedan je bio i ruski plin s proizvodnog LNG terminala Yamal, kojeg je u Omišalj isporučio tanker Methane Nile Eagle iz belgijskog Zeebruggea.

No, čiji je plin i odakle stiže, za ovaj hrvatski energetski projekt najmanje je važno. Bitno je jedino da on sve bolje posluje i da Hrvatsku sve više pozicionira kao važan čimbenik u sferi plinskog biznisa u ovom dijelu Europe, odnosno njenoj energetskoj karti.

You may also like

0 comments