Stier: Želimo otvoreni dijalog s Rusijom po svim pitanjima

Hrvatska želi imati otvoreni dijalog s Ruskom Federacijom, izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu hrvatski ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier, koji će se idućeg tjedna Moskvi sastati u Moskvi s ruskim kolegom Sergejem Lavrovom.

“Više puta sam spomenuo da želimo imati otvoreni dijalog s Ruskom Federacijom iz više razloga. Rusija je važan čimbenik na jugoistoku Europe, kao što je to i Turska i mi želimo s obje zemlje imati otvoreni dijalog”, rekao je Stier koji u ponedjeljak u Bruxellesu sudjeluje na sastanku ministar vanjskih poslova zemalja članica EU-a.

Stier je podsjetio da je on s Lavrovom već razgovarao na marginama konferencije o sigurnosti u Muenchenu, na kojoj je bila i predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović. “Mi ćemo teme koje se tiču sigurnosti i stabilnosti jugoistoka Europe staviti u sam fokus naših bilateralnih razgovora, a razgovorat ćemo o suradnji u području turizma, gospodarstva i kulture. Na svim tim poljima otvorit ćemo novo poglavlje naše suradnje tijekom posjeta Moskvi”, kaže Stier.

Na upit hoće li razgovarati i o Agrokoru, Stier je rekao kako vjeruje da je u interesu i ruske strane stabilnost te da je s tim ciljem donesen posebni zakon kako bi se ta sigurnost zajamčila. Stier ističe da Hrvatska u komunikaciju s Rusijom ulazi s pozicije članice EU-a i NATO-a. “To ruska strana poštuje i prihvaća. Mi s te strane želimo imati otvoreni kanal komunikacije, a Ruska Federacija je važan čimbenik na jugoistoku Europe i s njima o tome želimo razgovorati”, kaže Stier.

Zemlje članice EU-a podupiru međusobnu vojnu suradnju, iako zasad nejednakom brzinom, te će na uspostavi novoga vojnog zapovjedništva za tri misije trebati dodatno raditi, izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier. “Mislim da se krećemo u pravom smjeru, ali je potrebno još dodatno raditi i sve članice nisu spremne ići istom brzinom. Bitno je da je proces otvoren, da bude inkluzivan za sve države članice”, izjavio je Stier u Bruxellesu gdje je sudjelovao na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica.

Velika Britanija odugovlači s davanjem suglasnosti za uspostavu vojnog zapovjedništva EU, koje bi osiguralo učinkovitiju provedbu triju vojnih misija EU-a u Africi. Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson rekao da se njegova zemlja ne protivi tješnjoj obrambenoj suradnji zemalja članica EU-a, nego da je ovdje riječ samo o traženju pravih formulacija u tekstu zaključaka. “Mi podržavamo obrambenu suradnju članica EU-a na jedan novi, unaprijeđeni način i mislim da to ne treba biti u koliziji s NATO-om. To naglašavamo ne samo mi nego i druge zemlje koje su ujedno i članice NATO-a i vjerujem da tu postoji razumijevanje. Što se tiče pozicija pojedinih država članica EU-a oko različitih aspeketa obrambene suradnje, pogotovo što se tiče vojnog planiranja, tu je potrebno dodatno raditi i na tome će se raditi sljedećih tjedana”, rekao je Stier.

Ministri vanjskih poslova država članica u ponedjeljak su razgovorali o provedbi strategije na području sigurnosti i obrane. U četvrtak se Bruxellesu sastaju i ministri obrane zemalja članica EU-a te se stoga ovoga tjedna očekivao napredak glede uspostave prvog vojnog stožera EU-a.

Njemački državni tajnik za vanjske poslove Michael Roth izjavio je da će taj “zapovjedni centar sigurno biti uspostavljen, pitanje je samo kada”. U Europskoj uniji nastoje stvoriti začetak europskog vojnog stožera, koji bi u prvo vrijeme bio zadužen samo za simultano upravljanje trima neborbenim misija EU-a u Maliju, Somaliji i Srednjoafričkoj Republici. Cilj tih misija je obuka vojnih snaga u tim zemljama. Britanci se protive da se to naziva “operativni glavni stožer”, stoga se ostale zemlje članice slažu da radni naziv bude “jedinica za planiranje i provedbu vojnih sposobnosti”.

You may also like