Home Europska unija Stier: Van der Bellen primjer da se proeuropskom politikom može pobijediti

Stier: Van der Bellen primjer da se proeuropskom politikom može pobijediti

by Agencije

Alexander van der Bellen pokazao je prije dva tjedna da se na predsjedničkim izborima može pobijediti proeuropskom politikom nasuprot one antieuropske, rekao je u ponedjeljak u Beču hrvatski šef diplomacije Davor Ivo Stier nakon razgovora s izabranim austrijskim predsjednikom, dodajući da je i HDZ dobio izbore istom političkom platformom.

Nezavisni kandidat van der Bellen, kojeg su podržavali Zeleni, pobjedio je na izborima u Austriji desničarskog suparnika Norberta Hofera.

Za novog predsjednika sa šestgodišnjim mandatom trebao bi prisegnuti 26. siječnja.

“Čestitao sam novoizabranom predsjedniku na izbornoj pobjedi… Važno je da se može i s jednom proeuropskom politikom pobijediti na izborima. Mi smo i u Hrvatskoj na takvoj jednoj proeuropskoj platformi pobijedili na parlamentarnim izborima”, rekao je Davor Ivo Stier novinarima nakon sastanka, istaknuvši kako je bez obzira na sve izazove Europska unija omogućila napredak država članica i građana te je stoga važno nastaviti se zalagati za njezinu budućnost.

“Kretanje u drugom smjeru devalviralo bi ono što je postignuto u Europskoj uniji”, naglasio je ministar vanjskih i europskih poslova.

Van der Bellen pobijedio je Norberta Hofera iz protuimigrantske Slobodarske stranke (FPOe) i tako ponovio uspjeh s prvih, neregularnih izbora u svibnju i spriječio Hofera da postane prvi ultradesni predsjednik u nekoj od članica EU-a.

Njegova je pobjeda donijela opipljivi val olakšanja u Europi jer se strahovalo da bi poraz mogao pokrenuti domino efekt na izborima koji se iduće godine održavaju u Francuskoj, Njemačkoj i u Nizozemskoj. Bojazan je bila tim veća zbog Brexita i iznenađujuće pobjede Donalda Trumpa na izborima za američkog predsjednika.

Stier je naglasio da je s austrijskim predsjednikom imao “dobar i otvoren razgovor” u kojem su potvrđeni prijateljski odnosi između dvije zemlje. S ministrom vanjskih poslova Sebastianom Kurzom nije se uspio sastati zbog njegove bolesti.

Šef hrvatske diplomacije kazao je kako je u razgovorima i s novoizabranim šefom države, ali i na sastancima koje je imao u austrijskom parlamentu istaknuto kako “svi želimo da sve države jugoistoka Europe ispune sve kriterije, da im u tome pomognemo i da imaju jasnu europsku perspektivu”, rekao je Stier.

Naglasio je da se razgovaralo o svim državama jugoistoka Europe koje su u procesu pristupanja, ali pojedinačno samo o BiH.

Poduprli smo europsku perspektivi Bosne i Hercegovine, “želimo da BiH krene prema Europi, da bude država koja će moći u EU realizirati bolju perspektivu za sve konstitutivne narode i sve građane. Naglasili smo da je princip jednakopravnosti Hrvata, Bošnjaka, Srba i svih građana BiH nešto što je dobro ne samo za jedan narod već i za cijelu BiH”, kazao je Stier.

“Sve države, pa tako i Srbija, kroz ispunjavanje uvjeta i kroz proces pristupnih pregovora doživljavaju transformaciju koja omogućuje veću stabilnost. Stoga je važno istaknuti europsku perspektivu koju sve zemlje imaju, a Hrvatska i Austrija podržavaju”, odgovorio je Stier na novinarsko pitanje o tome je li se razgovaralo o Srbiji iz koje su nedavno došle oštre riječi nakon što je Zagreb imao primjedbi na otvaranje poglavlja 26 srbijanskih pristupnih pregovora.

Hrvatski šef diplomacije zaželio je svom austrijskom kolegi Kurzu brz oporavak, dodajući da će se s njim vrlo skoro vidjeti, budući da je sljedeća godina proglašena godinom hrvatske kulture u Austriji.

U nastavku posjeta Stier će u Diplomatskoj akademiji govoriti o budućnosti Europske unije i procesu integracije jugoistoka Europe u EU.

Related Posts