Stier: Prioritet je europski put BiH, ali i europeizacija Srbije

Naša vanjska politika je svojevrsna refleksija i unutarnje stabilnosti i demokratske zrelosti koju je pokazao hrvatski narod. Vidimo da u nekim dijelovima Europe i svijeta raste radikalizam i populizam. To nije slučaj u Hrvatskoj. Mi smo dobili i ove izbore na euroatlantskoj platformi. To nam daje legitimitet i snagu na našem vanjskopolitičkom djelovanju i na jugoistoku Europe i u srednjoj Europi, rekao je gostujući u središnjem Dnevniku HRT-a o glavnim smjernicama vanjske politike novi resorni ministar Davor Ivo Stier.

Odnosi s BiH

”Na jugoistoku Europe prioritet je europski put BiH i mi ćemo se aktivno zauzimati za poštovanje ravnopravnosti svih triju konstitutivnih naroda, a što uključuje i hrvatski narod”, kazao je ministar vanjskih poslova.

Odnosi sa Srbijom

”Intencija je biti faktor stabilnosti i europeizacija cijelog prostora jugoistoka Europe, to se odnosi i na Srbiju. Inzistirat ćemo na poštivanju europskih kriterija i želimo pomoći da se oni postignu. U našem je nacionalnom interesu da jugoistok bude stabiliziran i na neki način europeiziran. Želimo granice mira i stabilnosti proširiti pa ćemo u tom kontekstu raditi na ovom području”, rekao je Stier.

Izbjeglička kriza

”U pitanju izbjegličke krize važna je suradnja sa susjedima. Vidjeli smo kako je loše kad se ne surađuje, kako je to bilo za Milanovićeve vlade. Poslije je uspostavljena dobra suradnja i tako ćemo nastaviti te se efikasno sučiti s tim problemom. Treba i unutar EU raditi na zajedničkom rješenju i bitno je nadzirati granicu između Grčke i Turske”, kazao je.

You may also like

0 comments