Home Europska unija Stier o hrvatskim rezervama oko poglavlja 26

Stier o hrvatskim rezervama oko poglavlja 26

by Petra Rajković

Srbija će u utorak otvoriti dva pregovaračka poglavlja, od kojih će jedno zatvoriti, a Hrvatska je među onim zemljama koje još nisu digle rezervu u vezi s otvaranjem poglavlja 26 – Obrazovanje i kultura, i traži dodatna objašnjenja od Europske komisije koja u ime EU-a pregovara sa Srbijom, izjavio je u utorak u Bruxellesu hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier.

“Srbija će danas otvoriti dva poglavlja, od kojih će jedno odmah biti o zatvoreno, 25 – Znanost i istraživanje. Kao što znate, Hrvatska je među onim zemljama koje još nisu podigle rezervu za poglavlja 26 – Obrazovanje i kultura”, rekao je Stier.
Stier je rekao da Hrvatska traži dodatna objašnjenja od Europske komisije, koja pregovora u ime zemalja članica te rekao da je optimist i da bi se rezerva mogla podići vrlo brzo, možda već početkom sljedeće godine.

“Naravno, potrebna su dodatna objašnjenja Komisije, koja je u stalnom kontaktu sa Srbijom”, rekao je Stier, dodajući da je obrazovanje nacionalnih manjina važno područje.

Hrvatska je imala primjedbe oko udžbenika na hrvatskom jeziku. Srbija je na tom planu započela nešto činiti – prevoditi postojeće udžbenike za osnovne škole na hrvatski, ali ne i raditi na posebnim udbženicima namijenjenim pripadnicima hrvatske zajedniice, dok se u vezi sa srednjom školom još ništa ne radi.

Na pitanje kako komentira ponašanje srbijanskog premijera Aleksandra Vučića, koji je u ponedjeljak navečer napustio Bruxelles, navodno zbog hrvatske blokade poglavlja 26.

“Naš je interes poslati jasnu poruku da želimo da sve zemlje jugoistoka Europe provedu potrebne reforme i da na temelju postignuća postanu punopravnim članicama EU-a”, rekao je Stier. “Ne treba uopće dramatizirati, normalno je da se u radu radnih skupina Vijeća EU-a traže dodatne informacije, kao što je slučaj i s drugim državama koje danas imaju međuvladinu konferenciju o pristupanju”, rekao je Stier.

“Međuvladina konferencija će se održati. Nije uobičajeno da predsjednici vlada budu na međuvladinim konferencijama, ali to mogu ako žele. Naglasio bih da proces pregovora ide dalje, danas po dva poglavlja otvaraju Srbija i Crna Gora, dakle zemlje jugoistočne Europe idu dalje i Hrvatska im je spremna dati potporu na tom putu”, rekao je Stier.

Osim Srbije i Crna Gora u utorak otvara dva poglavlja. Crna Gora je očekivala otvaranje triju poglavlja, ali je Njemačka imala primjedbi na otvaranje poglavlja 22 – Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata, tako da će to poglavlje biti otvoreno kada Podgorica ispuni potrebne uvjete.

(Agencije)

Related Posts