Stier: Hrvatska već krenula u povećanje obrambenog proračuna

Hrvatska je već krenula u povećanje obrambenog proračuna, koji je ove godine povećan za devet posto u odnosu na prošlu godinu, sukladno dogovoru sa summita NATO-a iz 2014. kada je dogovoreno da svi saveznici povećaju izdvajanja za obranu na najmanje dva posto, izjavio je u petak u Bruxellesu hrvatski ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier.

 “Te su smjernice dogovorene na summitu u Walesu 2014. i mi smo već krenuli u povećanje izdvajanja. Nova je vlada u proračunu za 2017. povećala proračun ministarstva obrane gotovo za devet posto i ideja je da svi saveznici do 2024. dostignu taj cilj izdvajanja od dva posto BDP-a za obranu”, rekao je novinarima Stier, koji sudjeluje na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO-a.

Američki državni tajnik Rex Tillerson, koji prvi put sudjeluje na sastanku NATO-a, pozvao je sve saveznike da ispune cilj izdvajanja od dva posto BDP-a za obranu ili da do summita NATO-a krajem svibnja imaju nacionalni plan s razrađenim pojedinostima i kalendarom za ispunjenje toga cilja. Tillerson je također istaknuo da će Sjedinjene Države poštovati ranije sporazume i osigurati da NATO ima sposobnosti za samoobranu, uključujući i eventualnu rusku agresiju.

“Saveznici koji sada nemaju konkretni nacionalni plan za izdvajanje dva posto BDP-a za obranu do 2024., moraju ga što prije napraviti. Oni koji imaju takav program moraju ubrzati svoje napore i proizvesti rezultate”, rekao je Tillerson svojim kolegama.

Prema podatcima NATO-a, Hrvatska je prošle godine za obranu izdvojila 1,21 posto BDP-a, a 2015. godine 1,37 posto. U proračunu za ovu godinu sredstva za obranu povećana su za devet posto u odnosu prema 2016. i trebala bi dosegnuti 1,23 posto BDP-a.

Njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel ne slaže se s američkim stajalištima, kazavši da ispunjenje cilja o izdvajanju od dva posto nije “izvedivo ni poželjno”.

“Dva posto značilo da bi vojni troškovi iznose oko 70 milijardi eura. Ne znam nijednog njemačkog političara koji bi tvrdio da je to izvedivo ili poželjno”, rekao je Gabriel.

Na Sjedinjene Države otpada 68 posto svih troškova obrane u svim članicama NATO-a. Trenutačno samo četiri europske članice izdvajaju najmanje dva posto BDP-a. To su Velika Britanija, Poljska, Grčka i Estonija.

Ministar Stier je rekao da su Tillersonove poruke na njegovu prvom ministarskom sastanku u NATO-u bile “na tragu snažne potpore nove američke adminstracije Savezu i radu sa saveznicima za sigurnost Europe”.

“Dobro je što je pri kraju proces ratifikacije protokola o pristupu Crne Gore, čime i Jadransko more postaje područje suradnje između saveznika NATO-a, tako da su i u tom pogledu danas bile vrlo pozitivne i ohrabrujuće poruke”, rekao je Stier.

Sjedinjene Države su prije par dana ratificirale crnogorski protokol o pristupanju. Preostalo je još da to učini gornji dom španjolskog parlamenta te da se dovrši postupak u Nizozemskoj. U Nizozemskoj je dovršen parlamentarni postupak, ali sada traje dvomjesečno razdoblje unutar kojega netko može zatražiti referendum. Već je prošlo dva tjedna i ostalo je još šest tjedana tako da postoje veliki izgledi da Crna Gora sudjeluje na summitu NATO-a 25. svibnja kao punopravna članica.

Stier je rekao da su šefovi diplomacija ponovili svoju privrženost NATO-u te da je također rečeno da NATO ostaje angažiran na jugoistoku Europe i da brine o stabilnosti toga dijela Europe.
Što se tiče borbe protiv terorizma, koja je također bila tema ministarskog sastanka, Stier je rekao da se neke odluke o proširenju aktivnosti u tom smislu mogu očekivati na summitu u svibnju.

You may also like