Stier: Hrvatska ima pravo i dužnost brinuti o jugoistočnoj Europi

Kao potpisnica Daytonskog sporazuma Hrvatska ne samo da ima pravo nego je i dužna brinuti se za stabilnost BiH i da trusni jugoistok Europe ne postane područje radikalizacije, rekao je šef diplomacije Davor Ivo Stier koji u Washingtonu sudjeluje na sastanku globalne koalicije protiv tzv. Islamske države.

Potpredsjednik hrvatske vlade i ministar vanjskih i europskih poslova sudjelovao je u srijedu na sastanku ministara vanjskih poslova država članica Globalne koalicije za borbu protiv IS-a u organizaciji američkog državnog tajnika Rexa Tillersona. “Kao potpisnica Daytonskog sporazuma Hrvatska ne samo da ima pravo nego je i dužna brinuti o stabilnosti BiH i to činimo u duhu prijateljstva”, rekao je ministar Stier odgovarajući na kritike da se Zagreb miješa u unutarnja pitanja BiH.

Američki predsjednik Donald Trump ističe da je borba protiv IS-a njegova glavna vanjskopolitička misao i na novinarsko pitanje ima li osnova vjerovati da će SAD zaboraviti područje jugoistočne Europe (JIE), Stier je odgovorio da nova administracija podupire stabilizaciju.

Imat će “političke volje” poduprijeti svaku politiku koja će dovesti do stabilizacije, a suradnja između SAD-a i EU “izrazito je nužna” kako bi se i dalje radilo na stabilizaciji JIE, koje je i dalje “trusno područje”, rekao je. Kao članica EU-a i NATO-a Hrvatska tu ima važnu ulogu, a posebno je važna potpora euroatlantskom putu BiH i promjenama koje su nužne da bi se izbjegle nove nestabilnosti.

Jedna od promjena je novi izborni zakon i lidere BiH treba ohrabriti da ga donesu do lipnja kao što je tražio Ustavni sud BiH, rekao je. Stier je podsjetio da je Hrvatska putem Jadranske trilaterale, inicijative pokrenute u veljači u Splitu u svrhu širenja sigurnosti na JIE, ustanovila način suradnje zajedno s Crnom Gorom i Albanijom i pomagala u procesu ratifikacije protokola o pristupanju Crne Gore. “Naše su diplomacije zajednički pristupile i onim saveznicima koji još nisu završili taj proces”, rekao je Stier te dodao: “Ohrabruje da je i državni tajnik poslao poruku prema Senatu da se završi proces ratifikacije jer ‘iz geopolitičkih razloga’ je bitno da se to završi na vrijeme”.

Jadran mora biti područje suradnje pa će sigurnost regije, a tako i Hrvatske biti ojačana ulaskom Crne Gore u NATO, rekao je. Stier je rekao da Hrvatska sudjeluje u skupini za suzbijanje tzv. stranih boraca koji su iz Europe odlazili ratovati za IS i vraćali se. “Tu smo vrlo aktivni, pogotovo sa zemljama jugoistočne Europe (JIE). Postigli smo dobre rezultate u 2016. i više nitko nije odlazio iz JIE prema ISIS-u”, rekao je.

Dodao je da je prema obavještajnim podacima na cijelom prostoru JIE otprilike tisuću ljudi otišlo ratovati za IS, od kojih se 300 vratilo. Islamska zajednica dobro je integrirana u hrvatsko društvo i “mi nemamo problem”, ali “zajedno s našim saveznicima radimo na stabilizaciji cijelog tog prostora”, rekao je ministar te istaknuo da je “suradnja ključni instrument” da prostor JIE ne postane prostor radikalizacije.

Radni posjet Stier je nastavio sudjelovanjem na sastanku državnog tajnika Tillersona s ministrima zemalja članica NATO-a. Ranije je održao sastanak u Kongresu, a u četvrtak ga očekuje posjet Bijeloj kući. Sa savjetnicom za nacionalnu sigurnost potpredsjednika Mikea Pencea ćemo razgovarati o partnerstvu sa SAD-om u širenju stabilnosti na JIE.

Stier se već sastao sa senatorom Ronom Johnsonom, predsjedateljem Odbora Senata za zajedničku sigurnost, koji je član pododbora vanjskopolitičkog odbora za Europu. Teme su bile stanje na JIE, potreba stabilnosti euroatlantskoga puta BiH, o tome kako RH kao članica NATO-a zajedno sa SAD-om surađuje u širenju stabilnosti.

U Washingtonu je Stier već predstavio Jadransku trilateralu, a o transatlantskim odnosima i o hrvatskom doprinosu tim odnosima Stier će na konzeravativnom think-tanku Zaklade Heritage održati izlaganje u četvrtak.

You may also like

0 comments