Štern zaborvio tko je prvi htio ugasiti rafineriju, nije se dotakao biorafinerije

Energetski konzultant i bivši predsjednik Uprave INA-e Davor Štern analizirao je odnos INA-e i MOL-a. Prokomentirao je nedavne izjave ministra Slavena Dobrovića koji je najavio gašenje Rafinerije Sisak da bi kasnije istog dana tu izjavu povukao.

”To je nepotrebno uznemiravanje javnosti pogotovo na početku uhodavanja nove Vlade. Bilo bi možda krivo uzimati Rafineruju Sisak kako element propasti grada. Sisak je bio veliko ogromno industrijsko središte. Ja bih Sisak usporedio s Linzom u Austriji”, kazao je Štern.

”Ovo je agonija, ali dok je INA u suvlasništvu MOL-a vidljiv je dugoročni program ulaganja MOL-a u mađarske rafinerije. U MOL-u imaju dvije velike rafinerije. Uz to nema smisla raditi druge rafinerije, a dokaz tome je prodaja Mantove u Italiji koju su tek nedavno kupili”, kazao je Štern.

”Kupovinom Mantove htjeli su dobiti tržište sjeverne Italije, a s INA-om su imali kanale prodaje za cijelu regiju. Stalno zaboravaljamo da je INA imala mogućnost obnoviti rafineriju i prije ulaska MOL-a. INA je postala velika kompanija i bez strateškog partnera. Bilo je znanja i ljudi i bez strateškog partnera”, rekao je.

Štern je objasnio kako je INA do 2000. godine bila jamac socijalne stabilnosti u državi što je značilo zabranu poskupljenja naftnih derivata.

”Do 2000. godine se računalo da INA mora biti socijalni element stabilnosti u državi. Tadašnja politka nije dozvoljavala povećanje cijena. Mojim odlaskom iz INA-e je cijena benzina je bila 4.30 kuna, a cijena nafte je bila otprilike ista kao danas. INA je bila socijalni amortizer za državu, ali to nije bilo dobro za INA-u”, rekao je.

”Odgovorno tvrdim da uz domaću naftu i plin rafinerije su nužnost. Sisak je bio jedan od elementa obrane Hrvatske. Ja mislim da bi bilo neodgovorno odustati od nacionalne energetske kompanije. Kad bi se INA spojila u energetski holding s HEP-om… Moguće je to. Sve zemlje EU imaju takav vid kompanija”, kazao je Štern, piše N1.

You may also like

0 comments