Šterc: Plenković ne želi rješavati problem demografske katastrofe, čeka nas raspad sustava

Iako je član HDZ-ovog ‘vijeća mudraca’, a s premijerom Plenkovićem pregovara o mogućoj suradnji, demograf dr. sc. Stjepan Šterc potpuno je pesimističan i skeptičan prema ozbiljnosti namjere ove Vlade da se uhvati u koštac sa katastrofalnim demografskim trendovima. Premijer Plenković, ocijenio je Šterc na chatu Barometra, problem demografije tretira na razini retorike, nema tu ozbiljne želje i namjere da se nešto doista poduzme.

Dokaz je i trpanje najvažnije hrvatske problematike u Ministarstvo socijale što je ‘pro forma’ potez od kojeg neće biti nikakve koristi, a Hrvatsku čeka daljnje izumiranje, eskaliranje svih negativnih trendova i konačno, kolaps svih sustava u državi…

G. Šterc, mediji su nagađali da biste Vi mogli postati ministar demografije, a nakon toga da ćete biti premijerov savjetnik. Razgovarali ste s premijerom, kakav je dogovor?

Razgovor kao i svaki drugi. Ništa posebno, osim što sam po stoti put naglasio važnost problematike. Ništa nismo dogovorili i mislim da je demografska problematika i opstanak Hrvatske ponovo u drugom planu.

Smatrate da je trebalo osnovati posebno ministarstvo?

Ili ministarstvo ili posebni ured pri Vladi, jer ovamožda i najvažnija problematika u državitreba imati i takvu organizacijsku razinu, a ne da je postavljaju usput i reda radi.

Na pitanje  je li mu Plenković nudio mjesto ministra, kazao je kako HDZ nema hrabrosti za osobe koje ne kleče i imaju stav. Dodao je kako nije konačno dogovoreno hoće li biti savjetnik premijera.

Čini se da ste potpuno skeptični i ne vjerujete u ozbiljnu nakanu Vlade da se sustavno uhvati u koštac s demografskom katastrofom?

Ne vjerujem im jer predugo sam s njima i predugo upozoravam na ono što će nas dočekati. Osim toga, ja sam im pisao demografski program, držao predavanja na klauzurama, bio u izbornim stožerima i gospoda sve znaju, samo trebaju donositi odluke.

Smatra kako se namjerno ne želi ući u tu problematiku, iako su svi nastupi premijera i Predsjednice potvrđivali važnost problematike.

Izjavili ste da naši političari razumiju da je demografska problematika temelj gospodarstva, no da ne žele ništa poduzeti. To se odnosi i na Plenkovića? Zašto je tako?

Naravno da se odnosi na sve. Meni je to potpuno nerazumljivo, ali predugo sam slušao gospodarske eskperte oko HDZ-a i Predsjednice, čija je jedina mantra bila ‘zaposlimo Hrvatsku’, a dok oni to učine, mladi će nas napustiti.

Kada bi Vaš zadatak bio napraviti strateški i taktički plan migracije ljudi u Hrvatsku, bez iseljenika. Kako bi to izgledalo?

-Imigracijski revitalizacijski model je nužan, hrvatskom ili nekom drugom populacijom. Međutim, osnovna dilema u niti jednoj zemlji nije tako postavljena kao u Hrvatskoj. Imigracija da, i revitalizacija kroz nju isto, ali samo do razine ne ugrožavanja hrvatskog identiteta. Isto kao francuskog, danskog, ili bilo kojeg drugog… Hrvatska iseljenička populacija je sad već brojnija i mlađa nego domicilna i mora biti hrvatski revitalizacijski i svaki drugi prioritet. Kao, uostalom, i kod svih razvijenih iseljeničkih zemalja. Hrvatsko je iseljeništvo naše bogatstvo u svakom pogledu, kojeg jednostavno ne smijemo odvojiti od Hrvatske.

Kako će se migracijska kriza odraziti na Hrvatsku? Hoćemo li ostati samo tranzitna destinacija, ili je moguće da migranti počnu masovnije ostajati kod nas?

Prvi val je pokazao da ne, međutim, na našem izlazu prema sjeverozapadu su čvrste ograde i žice, i tu bi mogli stati, bez obzira što to ne žele. Za sada.

Može li Europa apsorbirati toliki broj migranata i ostati stabilna? Kakav razvoj događaja predviđate?

Stvari s velikim migracijama nisu niti malo jednostavne, kako nas uvjeravaju. Europa više sigurno neće propuštati tako jednostavno imigrante. Neće to niti Njemačka, zato jer se pokazalo kako tu imigraciju gotovo nije moguće uklopiti u europski način života. Moglo bi se, kad bi imigranti bili raspoređeni diljem Europe. Mogla bi Europa apsorbirati gotovo i 15 milijuna, ali to se neće dogoditi. Imigracija će od sad i u budućnosti biti stalna prijetnja Europi. Znalo se to i prije, samo što se demografskoj i imigracijskoj problematici posvećivala samo usputna pažnja. Pa i sada se još uvijek više sluša politički nego stručan stav o tome.

 

You may also like

0 comments