Home Hrvatska Stepinac je bio duhovni savjetnik Ante Pavelića

Stepinac je bio duhovni savjetnik Ante Pavelića

by admin

Direktor jeruzalemskog centra Simon Wiesenthal i lovac na naciste Efraim Zuroff u utorak je za beogradski list rekao da je Ante Pavelić bio jedan od najvećih masovnih ubojica Drugog svjetskog rata, a kardinala Alojzija Stepinca nazvao je njegovim duhovnim savjetnikom. U Nezavisnoj državi Hrvatskoj (NDH) dogodio se genocid nas židovima i Srbima, rekao je u intervjuu Zuroff i ocijenio da je rehabilitacija četničkog vođe Draže Mihailovića bila vrlo loš potez. “Naravno da je (u NDH) bio genocid. Ne samo nad Židovima, nego i nad Srbima, i to mnogo više nego nad Židovima”, rekao je Zuroff za beogradski list Politika.

Komentirajući najavu kanonizacije kardinala Alojzija Stepinca i najavljeni dijalog Srpske pravoslavne crkve (SPC) i Rimokatoličke crkve u Hrvatskoj, Zuroff je Pavelića nazvao masovnim ubojicom, a Stepinca njegovim duhovnim savjetnikom. “Ante Pavelić je bio jedan od najvećih masovnih ubojica Drugog svjetskog rata, a Stepinac je bio njegov svećenik, duhovni savjetnik”, rekao je i ocijenio apsurdnim namjere da se Stepinca proglasi svetim. “To je apsurdno. I šta treba da mislimo o Katoličkoj crkvi, u čijim je redovima svećenik jedan Vjekoslav Lasić, koji je za Pavelića držao misu”, naveo je Zuroff.

Istodobno, Zuroff je u intervjuu za beogradski list Naše novine kritizirao rehabilitaciju četničkog vođe u Drugom svjetskom ratu Dragoslava Draže Mihailovića. “Veoma loš potez! Kako sam razumio, on nije rehabilitiran, već je sud ukazao da nije svojedobno imao fer suđenje. Suština je ista! Sve balkanske zemlje su imale slične slučajeve, ali je razlika između Srbije i Hrvatske u tome što su pojedini Srbi samo surađivali s nacistima, dok su Hrvati ubijali”, ustvrdio je Zuroff.

Lovac na naciste iz Drugog svjetskog rata komentirao je i “balkansko bure baruta koje se ne smiruje”, ocijenivši kako se “godinama unazad bori protiv ustaških simbola i širenja fašizma”. “Nenormalno je da ja, kao stranac, treba Hrvatima da govorim da je to pogrešno. Izborio sam se da se svećenika Vjekoslava Lasića protjera, ali se poslije ipak vratio, pa je tek onda nastao kaos”, rekao je Zuroff.

Ocijenio je da su “Hrvati dosta podijeljeni po tim pitanjima”. “Jedni su na strani partizana koji su se borili protiv ustaša, drugi slave Pavelića i Stepinca. Nadam se da će jednom shvatiti da su ti simboli kojima mašu, simboli masovnih ubojstava”, rekao je Zuroff za beogradski list i podsjetio da je nedavno pisao hrvatskom premijeru Zoranu Milanoviću u povodu “mirovina koje Hrvatska isplaćuje ustašama”. “Kada sam za to prvi put čuo, nisam mogao vjerovati. Rekli su mi da će taj prosvjede mene, kao stranog faktora, imati mnogo veću težinu nego da se pobuni neko domaći. Zato sam i pisao Milanoviću i rekao da su te penzije nedopustive”, rekao je Zuroff.

Kazao je da odgovor još nije dobio, ali je “pomak u tome što se sada barem provodi istraga o broju tih mirovina”, te da se “ta nepravda mora čim prije ispraviti”. Efraim Zuroff u posjetu je Beogradu gdje će priopćiti svoj plan o izgradnji Memorijalnog centra Staro Sajmište, nacističkog logora na lijevoj obali Save u Beogradu, u kojem je ubijeno oko 8.000 Židova te 32.000 Srba – komunista, partizana i njihovih pristaša. “Moj cilj je da se očuva uspomena na užase holokausta i da se žrtve nikad ne zaborave. Želim da mladi širom svijeta, kada čuju – Staro Sajmište, znaju o čemu se radi”, rekao je. Zuroffa u utorak prima srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić, priopćeno je iz Nikolićeva ureda.

Related Posts