Steinmeier u posjetu Beogradu

Šef nemačke diplomatije Frank-Walter Steinmeier doputovao je u Beogradu, gde će razgovarati sa srpskim državnim vrhom, uz poruku da Nemačka ostaje iskren i pouzdan partner Srbiji na njenom putu ka EU.

Steinmeier se na početku posete sastao sa srpskim ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem. Kako je predviđeno, posle bilateralnog susreta dvojice ministara, Dačić će kao predsedavajući OEBS biti domaćin sastanka ministarske Trojke OEBS na kojem će učestvovati Steinmeier i šef švajcarske diplomatije Didije Burkhalter. Tokom dana šef nemačke diplomatije će se sastati i sa predsednikom i premijerom Srbije, Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem.

Uoči posete Beogradu, Steinmeier je poručio da Nemačka ostaje iskren i pouzdan partner Srbiji na njenom putu ka EU. “Srbija je proteklih godina preduzela zapažene korake napred – istorijski sporazum o normalizaciji odnosa sa Kosovom, otvaranje pregovora sa EU, početak bolnih, ali potrebnih ekonomskih reformi”, istakao je Steinmeier u intervjuu Tanjugu. Nemački ministar smatra da će nastavak tog puta, uz političku odlučnost i doslednost, biti i najveći izazov za našu zemlju narednih godina. On je ocenio da su bilateralni odnosi Srbije i Nemačke danas izrazito bliski i prijateljski.

Takođe, naglasio je da nemačka vlada nije govorila o međunarodno-pravnom priznavanju Kosova od strane Beograda kao preduslovu za prijem Srbije u članstvo EU. “Nemačka i evropski partneri očekuju sveobuhvatnu normalizaciju odnosa Srbije i Kosova u obliku pravnoobavezujućeg sporazuma”, rekao je Steinmeier i podseća da je EU to jasno stavila do znanja već pred početak pristupnih pregovora. Očekuje se da će glavna tema razgovora nemačkog ministra i srpskih zvaničnika biti otvaranje prvih poglavlja u pregovorima između Srbije i EU za šta ključ, kako se smatra, drži upravo Berlin. Steinmeier će pored Beograda posetiti i Prištinu. (Tanjug)