Home Geopolitika Steinmeier: OESS će vratiti sigurnosno povjerenje

Steinmeier: OESS će vratiti sigurnosno povjerenje

by Agencije

Obnova narušenog povjerenja i sigurnosti u Europi glavni je moto Njamačke koja je s početkom ove godine preuzela predsjedanje Organizacijom za europsku sigurnost i suradnju (OESS), izjavio je njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier u razgovoru za ljubljansko “Delo” od ponedjeljka.

“Moto našega predsjedanja je obnova dijaloga, ponovna izgradnja povjerenja i sigurnosti i sve ćemo svoje snage u to usmjeriti”, kazao je šef njemačke diplomacije u razgovoru što ga objavjuje vodeći slovenski dnevnik.

“Povjerenje u Europu zadnjih je godina jako smanjeno i teško će ga biti ponovno izgraditi, ali je to jedina mogućnost. Želio bih da idućim generacijama budemo u stanju reći da smo napravili sve da na našem kontinentu sačuvamo mir”, dodao je Steinmeier, ocijenivši da sadašnji sigurnosni izazovi, poput konflikta u Ukrajini i terorističkih prijetnji, predstavljaju najveću prijetnju za euuropski mir i stabilnost od kraja Hladnog rata.

Razvoj događaja u Ukrajini od 2014. godine pokazuje koliko je OESS neophodan za sigurnost u Europi, a bez njegove uloge postignuti napredak u smirivanju sukoba i povlačenju oružja ne bi bio moguć, naveo je Steinmeier. “Pokazalo se da ni u vrijeme dubokog nepovjerenja i sve većeg izostanka komunikacije između Istoka i Zapada ne smijemo dopustiti da se dijelog među državama prekine”, pojasnio je te dodao da je što prije potrebno postići da se mandat promatračke misije OESS-a za Ukrajinu produlji i donese njezin proračun za ovu godinu.

“OESS je dao odlučujući prilog početku političkog procesa koji bi mogao dovesti do rješenja konflikta u Ukrajini, a to je cijelu organizaciju probudilo iz dubokog sna. OESS se tako vratio na scenu međunarodne sigurnosne politike i to se po mom mišljenjuu dogodilo baš u pravo vrijeme”, ocijenio je Steinmeier.

Što se tiče prijetnji terorizmom, on je naveo da se s time ne može boriti nijedna država sama te da je potrebno u tom smislu “ojačati kapacitete” svih 57 članica OESS-a. Zajednički napori svih zemalja potrebni su i za rješenje aktualne migracijske krize jer se pokazalo da izolirani nacionalni pristupi pojedinih država ne mogu dati napretka, naveo je. “U OESS-u postoji zajednički interes da se uklone uzroci izbjegličke krize te da se poboljša upravljanje granicama na području OESS-a,”, kazao je Steinmeier, a kao glavnu zadaću iznio je potrebnu integraciju izbjeglica u europska društva te protivljenje ksenofobiji.

“Njemačka će se posebno usredotočiti na ta pitanja, među ostalim i zbog naše povijesne odgovornosti”, rekao je njemački ministar vanjskih poslova Steinmeier u razgovoru za slovenski list.

Related Posts