Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier u petak u Iranu započinje bliskoistočnu turneju tijekom koje će još posjetiti Saudijsku Arabiju i Jordan, a koja će pretežno biti posvećena sukobu u Siriji, obznanio je njegov glasnogovornik Martin Schaeffer.

Steinmeier je u Bundestagu rekao kako u Iran i Saudijsku Arabiju ide kako bi “pomogao u izgradnji mostova između tih dviju regionalnih sila i dovođenju za isti stol sve regionalne partnere koji nam trebaju” za rješenje sirijskog sukoba. Iran je jedan od glavnih saveznika sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, upravo suprotno Saudijskoj Arabiji, koja ustrajno javno osuđuje intervencije Teherana u Siriji i Jemenu.

Njemački će se ministar u subotu i nedjelju u Teheranu odvojeno sastati s iranskim kolegom Mohammadom Javadom Zarifom, predsjednikom države Hassanom Rohanijem i predsjednikom parlamenta Alijem Larijanijem, rekao je Schaeffer na konferenciji za novinare.

Glavna tema razgovora bit će “provedba sporazuma o iranskom nuklearnom programu”, zaključenih 14. srpnja u Beču i, “naravno, sukob u Siriji”, dodao je. U nedjelju poslije podne Steinmeier će otputovati u Rijad, gdje će se sastati sa saudijskim kolegom Adelom Al-Jubeirom i drugim visokim dužnosnicima.

Turneju će završiti u Amanu, gdje će sudjelovati na redovnoj godišnjoj konferenciji Sredozemnog partnerstva Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), na kojoj će glavne teme, po Schaefferu, biti borba protiv terorizma i migrantska kriza.

Related Posts