Steinmeier i službeno kandidat za njemačkog predsjednika

Predstavnici stranaka vladajuće koalicije predstavili su u srijedu u Berlinu i službeno svog kandidata na izborima za predsjednika Njemačke, aktualnog ministra vanjskih poslova Frank-Waltera Steinmeiera.

„Ja sam uvjerena u to da je u ovo vrijeme Frank-Walter Steinmeier pravi kandidat za ovu poziciju“, rekla je prilikom predstavljanja zajedničkog kandidata koalicije njemačka kancelarka Angela Merkel (Kršćansko-demokratska unija CDU).

Ona je objasnila kako je Steinmeier, koji u ispitivanjima javnog mnijenja redovito vodi kao najpopularniji političar, osoba koja kod građana budi povjerenje.

„Građani imaju povjerenja u Steinmeiera zbog njegova nekompliciranog načina i zbog dobrog poznavanja svjetskih prilika“, rekla je Merkel.

Sigmar Gabriel, predsjednik Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD), manjeg koalicijskog partnera u saveznoj vladi, istaknuo je kako Steinmeier uživa podršku i povjerenje ne samo čitave vlade, nego i naroda.

„Građani, bez obzira na stranačku pripadnost ili političku orijentaciju, gaje duboko povjerenje prema Steinmeieru“, rekao je Gabriel, Steinmeierov stranački šef.

Predsjednik Kršćansko-socijalne unije (CSU) Horst Seehofer opisao je Steinmeiera kao „idealnu osobu“ za obnašanje funkcije predsjednika države.

„Naš ministar vanjskih poslova posjeduje ogromno iskustvo, kako na vanjskom tako i na unutarnjopolitičkom planu. On je simbol mira i staloženosti“, rekao je Seehofer.

SPD je svog člana Steinmeiera predložio za kandidata na izborima za novog predsjednika 12. veljače sljedeće godine. Sadašnji kandidat Joachim Gauck odbacio je mogućnost ponovnog izbora.

Predsjednika bira Savezna skupština, ustavno tijelo sačinjeno od članova oba doma parlamenta i predstavnika saveznih pokrajina.

S obzirom da se Steinmeieru kao kandidatu protivi jedino parlamentarna stranka Ljevica, njegov izbor za novog predsjednika je više nego izvjestan.

Kancelarka Angela Merkel je pristala na socijaldemokratskog kandidata nakon što demokršćanska Unija CDU/CSU nije pronašla prikladnog kandidata, što su dijelovi Unije žestoko kritizirali.

You may also like