Stefan Weishaar: Zemlje Balkana morat će izvoziti električnu energiju

Groningen – Kako su pojedini regionalni mediji objavili, prošloga je petka publicirana studija i proizvodnji i mogućem izvozu električne energije sa područja Balkana. Izvoz bi mogao biti vrlo rižičan, kaže studija koju je Energypress dobio od medijskog koordinatora istraživanja Davida Hofmanna. 

Istraživanje je naručila organizacija CEE Bankwatch, a proveli su ga Kraljevsko Sveučilište u Groningenu i konzultantska kuća The Adisory House. Objašnjenje smo potražili elektroničkim putem od jednoga od autora projekta dr. sc. Stefana Weishaara sa Kraljevskog Sveučilišta u Groningenu. “Obzirom na konkurenciju u okruženju, kao i onu iz Bugarske, Rumunjska i ostatka Europske unije, koji će, očekuje se, imati znatan višak električne energije, izvozne cijene bit će spuštene, a elektrane koje se nove izgrade mogle bi biti neiskorištena imovima.”

Autor studije “Report on the long-term economic viability of constructing new electricity capacities for electricity exports in the Western Balkan countries” preporučuje preispitati planove za kapacitete namijenjene izvozu te pojačati napore regionalne suradnje zato što će energetsko okruženje u skorijoj budućnosti biti sasvim drugačija. Obzirom na planiranu proizvodnju, najviše viškova mofle bi imati Bosna i Hercegovina, ali i Srbija. Ekstreman profit od izvoza, ukoliko ne dođe do obistinjenja rizika, mogla bi imati Crna Gora, koja je još do prije nekoliko godina uvozila više od polovine svoje potrebe za energijom.

“Ovo izviješće pokazuje kako zemlje polažu malo pažnje u regionalne energetske veze. Politika bi trebala, stoga, preispitati svoje perspektive na ovome području. Najveći rizik ambicija za izvozom mogla bi biti naslijeđena nefunkcionalna energetska imovina, ali i zanemarivanje energetskih kretanja u okruženju, Energetsku sigurnost svakako bi trebalo uzeti u obzir. Takvo uključenje u regiju bilo bi od vitalnog interesa najviše za Srbiju.” navodi se u zaključku istraživanja koje možete preuzeti na linku ispod.