Štednja kao spas za Sloveniiju

Ljubljana – Slovenija će se vratiti u krizu ako vladapopusti zahtjevima za povećanje mirovina i plaća u javnom sektoru zbog rasta BDP-a od 2,6 posto u prošloj godini, upozorio je u subotu slovenski ministar financija Dušan Mramor.
“Apetiti ne smiju neproporcionalno narasti i ne smijemo napraviti nijednu grešku. U suprotnom ćemo se vratiti onamo gdje smo bili – natrag u krizu”, kazao je Mramor u razgovoru za mariborski dnevnik “Večer”. Po njegovim je riječima u petak objavljeni podatak o lanjskom rastu slovenskog BDP-a od 2,6 posto ohrabrujući i pozitivan znak koji treba iskoristiti, ne dopuštajući da to dovede do neodrživog rasta mirovina, plaća i socijalnih potpora. “Mirovine i plaće treba održati više-manje na sadašnjoj razini. Treba stisnuti zube, kako bi nam kasnije bilo bolje”, kazao je Mramor, dodavši da je to preduvjet za fiskalnu stabilnost i povjerenje koje uz rast osobne potrošnje iinvesticija onda može dovesti do stabilnijeg ekonomskog rasta.Mramor je rekao da su plaće u javnom sektoru stagnirale od izbijanja krize, dok je u istom vremenu realna vrijednost mirovina porasla za 14,2 posto i da taj odnos ne može potrajati. Prema sistemskom zakonu o štednji iz 2012. godine mirovine, plaće u javnom sektoru, te socijalne i obiteljske potpore trebale su stagnirati sve dok se ne postigne održivi rast BDP-a od najmanje 2,5 posto. Slovenski sindikati zahtjevaju da se sada plaće prilagode troškovima iz zadnjih godina, uvažavajući znakove gospodarskog oporavka, a rast mirovina zatražila je Demokratska stranka umirovljenika (DESUS), članica koalicijske vlade premijera Mire Cerara.

Cerar je s tom strankom ipak postigao dogovor po kojemu će mirovine biti povećane za oko 0,7 posto, ali tek početkom sljedeće godine, kako se ne bi narušili odnosi u već prihvaćenom ovogodišnjem rebalansu proračuna koji predviđa smanjivanje javnog deficita na manje od 3 posto BDP-a.

You may also like