Statoil smanjuje broj zaposlenih za 7 posto

Norveški naftni div Statoil u utorak je objavio da će smanjiti broj zaposlenih za sedam posto i otpustiti trećinu konzultanata do kraja 2016. godine, povrh rezova poduzetih na tome planu zbog poteškoća proizišlih iz niskih cijena nafte i nižih profitnih marži.  Norveški div u državnom vlasništvu planira tako ukinuti između 1.100 i 1.500 stalnih radnih mjesta, povrh ukinutih njih 1.340 od kraja 2013. godine, objavila je kompanija.

U sklopu zacrtanog smanjenja troškova za 1,7 milijardi dolara godišnje od 2016. planiraju također smanjiti broj konzultanata za približno trećinu, odnosno za njih 525. “Dosad smo rješavali viškove radne snage kroz dobrovoljne mjere i ustrajemo u namjeri da u idućih 18 mjeseci prilagođavamo broj zaposlenih bez prisilnih mjera”, kaže se u priopćenju naftne kompanije. Zapošljavajući neke od najbolje plaćenih radnika u toj industriji, Statoil se našao pod pritiskom da smanji troškove zbog pada cijena nafte na londonskom tržišta na oko 64 dolara, odnosno za više od 50 dolara po barelu u proteklih godinu dana, primjećuje Reuters.

Statoil spada među najveće poslodavce u Norveškoj a u aktualnom priopćenju nije iznio dodatne pojedinosti vezane uz rezove. Poručili su ipak da će detaljnije izvijestiti o “prilagodbama u ustroju kompanije” do kraja mjeseca. Također poručuju da će svaka poslovna jedinica morati sama osmisliti plan smanjenja broja zaposlenih za svoj segment i da će rad na tome trajati između kolovoza i studenoga. Statoil je krajem 2014. ima 22.516 stalno zaposlenih i 1.411 konzultanata

You may also like

0 comments