State Department: SAD neće zauzimati stranu u sporu Hrvatske i Slovenije

Reporter N1 Hrvoje Krešić ekskluzivno je razgovarao s prvim čovjekom američkog State Departmenta za Jugoistočnu Europu Hoytom Brianom Yeeom.
Gospodine Yee, što vas dovodi u ovaj dio svijeta?

“Velika mi je čast što sam u Hrvatskoj, što sam upravo došao ovdje na početku 2018. Nastavljam raditi na važnom dijalogu moje Vlade i Vlade Republike Hrvatske u vezi brojnih izazova i mogućnosti s kojima smo suočeni u regiji i u svijetu. Tijesno surađujemo na brojnim područjima.”

 Tu su brojni izazovi, trenutno je najveći granični spor između Hrvatske i Slovenije. Kako SAD gleda na taj spor?

“I Hrvatska i Slovenija su strateški partneri i saveznici SAD-a. Uvelike se oslanjamo na obje vaše zemlje da će naći način da potpomognu sigurnost u regiji tako da će osnažiti svoje bilateralne odnose. Znamo da ovaj spor postoji dugi niz godina, ovo je teško pitanje, ali mi vjerujemo da su obje zemlje sposobne riješiti to pitanje. Nećemo zauzeti stranu jer vjerujemo da Hrvatska i Slovenija to same mogu riješiti. Traju plodonosni razgovori na visokoj razini i vjerujemo da ćete u skoroj budućnosti doći do rješenja. Imate puno toga zajedničkog, članice ste EU-a i NATO-a, imate puno zajedničkih interesa. Mislim da je to odgovornost obje zemlje.”

Hrvatska tvrdi da je arbitražni proces kontaminiran od strane Slovenije.

“Nije na nama da govorimo o legitimitetu arbitražnog procesa, ali važno je da su obje zemlje jasno izrazile jedna drugoj da su partnerice. Koliko sam shvatio dogovoren je okvir i nadamo se će doći do odgovora.
Koliko shvaćam, obje zemlje su se manje-više složile oko okvira, to je nešto vrlo pozitivno. To je prvi korak koji je učinjen, a sada mora doći do političke volje da se postigne konačan dogovor.”

Bivši gradonačelnik Daytona ponudio je da SAD predvodi novu inicijativu. Je li BiH potreban “Dayton 2”?

“Prije svega želim reći da vjerujemo da u ovoj regiji postoje brojne mogućnosti ove godine. Prošle je godine došlo do pozitivnih pomaka na kojima treba graditi. Crna Gora se pridružila NATO-u, u Makedoniji je došla proreformska i multietnička vlada, tu su razgovori Kosova i Srbije o napretku odnosa. Vidimo mogućnosti u BiH, očekuju nas izbori ove godine, postoji potreba da se BiH pozabavi reformom izbornog zakona, mislim da bi fokus trebao biti na postizanju dogovora kako bi se u 2018. održali učinkoviti izbori. Mislimo da sada nema potrebe za “Daytonom 2″, ali mislimo da je nužno da se vlast u BiH fokusira na prioritete koji će dovesti do političkih i ekonomskih reformi i da se ubrza proces približavanju EU.”

Postoji li u SAD-u zabrinutost zbog povezanosti nekih dijelova BiH s ISIL-om?

“Nažalost u cijeloj regiji, ne samo u BiH, u cijeloj Europi postoji prijetnja terorizma. Nijedan zemlja nije imuna. Jedno od naših nastojanja, zajedno s RH i drugim partnerima u regiji, je da BiH stvori snažne institucije za borbu protiv terorizma. U prošlosti je bilo niz boraca koji su iz BiH putovali na Bliski istok, taj se broj smanjio, ali to ne znači da je nestao mogući izvor terorizma. Mislim da uz slabe institucije, uz puno mladih nezaposlenih uvijek postoji ta prijetnja. Stoga moramo pomoći zemlji da provede potrebne reforme. Tu su pravosudne institucije koje se moraju moći boriti protiv korupcije, to je nešto što je rak rana u BiH.”

U jednom od posljednjih intervjua, bivša američka veleposlanica u RH Julieta Valls Noyes izjavila je da postoji američki interes za INA-u. Znate li što o tome?

“Jedna od prednosti napretka Hrvatske u zadnjih 10 godina je to da su tvrtke diljem svijeta sve zainteresiranije za investiranje u Hrvatsku ali i privlačenje investicija. Hrvatska postaje sve primamljivija destinacija za ulaganje, situacija se poboljšala. Naravno da ima prostora za daljnji razvoj, u cijeloj regiji, ne samo u RH, postoji velika birokracija i nedostaje predvidljivost koja je potrebna tvrtkama. Trend je pozitivan, ali mislim da Vlada mora učiniti više kako bi se postigla klima da se tvrtke osjećaju sigurno. Osobno nemam nikakve podatke o konkretnim investitorima, no postoji niz investitora koji su zainteresirani za LNG terminal na Krku i za transport plina prema ostatku Europe. SAD je zainteresiran za komercijalni aspekt ovoga. Mislim da je to nešto što je strateški bitno i za Europu kako ona ne bi bila ovisna o jednom, ruskom, plinu.”

Ruski Rosnjeft je potvoreno pokazao interes za INA-u. Što SAD misli o tome?

“Želim jasno reći da je interes SAD-a u LNG terminalu na Krku, svi ti projekti pomažu Europi da postane manje ovisna o ruskom plinu. Naravno da nemamo ništa protiv da Rusija bude jedan od izvora prirodnog plina. Problem je u tome da je velik broj zemalja u Europi, posebice na Balkanu, ovisan o ruskom plinu. Imati još jednu veliku rusku tvrtku koja doprema plin ne čini uslugu ni Hrvatskoj ni Europi, to ne povećava sigurnost. Mislim da su Europljani već vidjeli rezultat prevelike ovisnosti o ruskom plinu kada je Rusija koristila plin kao političko oružje. Domovi mnogih su bili hladni. Pravi cilj je da Europa nađe nove izvore energije, ne da Amerika proda svoj plin. Podupiremo sve zemlje u regiji da razviju svoj potencijal da Europa postane prosperitetnija i neovisnija.”

Kada je riječ o LNG-u, postoje li neka očekivanja, neki rokovi?

“Da, mogli bismo reći da sat otkucava i prostora je sve manje, no to ne znači da je ovaj projekt u nevolji, to znači da sve strane uključene u cijelu ovu priču moraju odraditi svoj dio kako bi se ovaj projekt ostvario.” (N1info)

You may also like

0 comments