Starbucksu odobrili porezne olakšica protivno pravilima

Europska unija poručila je Nizozemskoj i Luksemburgu da od američkog lanca kafića Starbucks i od financijskog ogranka talijanskog proizvođača automobila Fiat moraju zatražiti povrat 30 milijuna eura uprihođenih temeljem nepropisnih poreznih olakšica.

“Porezna rješenja kojima se smanjuje porezni teret kompanija nisu u skladu s propisima EU o državnoj pomoći. Ona su nezakonita i nadam se da će tu poruku dobro razumjeti kompanije i vlade zemalja članica”, konstatirala je povjerenica EU za zaštitu tržišnog natjecanja Margrethe Vestager. “Sve tvrtke, velike i male, multinacionalne i one druge, moraju podmirivati svoje primjereno određene porezne obveze”, dodala je Vestager.

Europska komisija pokrenula je istrage o mogućem povlaštenom poreznom tretmanu pojedinih kompanija u lipnju 2015. Zaključili su da je Luksemburg odobrio selektivne porezne olakšice Fiatovom financijskom ogranku a Nizozemska Starbucksu na temelju umjetno sniženih izračuna poreza. Time su Fiatove porezne obveze u Luksemburgu od 2012. umanjene za 20 do tri milijuna eura a otprilike u istom je iznosu Nizozemska od 2008. smanjila i Starbucksov porezni teret, pokazuje priopćenje Europske komisije. Fiatova oporeziva dobit u Luksemburgu bila bi 20 puta veća da se izračun radio prema tržišnim uvjetima, stoji u priopćenju.

Bruxelles kontrolira državne potpore i poštivanje zakona o zaštiti tržišne utakmice, zatvarajući “rupe” u zakonodavstvu koje pojedinim europskim zemljama omogućuju privlačenje multinacionalnih kompanija povoljnim poreznim aranžmanima. Starbucks je odmah reagirao najavom žalbe na odluku Komisije, napominjući da su poštivali zakone Nizozemske i odredbe Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD). I Fiat Chrysler je negirao primanje bilo kakvih nezakonitih državnih potpora od Luksemburga, tvrdeći da su u dogovoru s poreznim vlastima samo razjasnili pravila o cijenama i da on “nije rezultirao državnom potporom”.

Vestager napominje da Komisija istražuje slične porezne prakse i u drugim zemljama EU-a. “Ovo nije kraj. Nastavljamo s istragama poreznih rješenja”, kazala je. “Mogući su novi slučajevi budemo li imali naznaka da se nisu poštovala pravila o državnim potporama EU-a.” Komisija je od svih zemalja članica zatražila popis kompanija s posebnim poreznim tretmanom u razdoblju od 2010. do 2013. Hrvatska je zajedno s Grčkom, Bugarskom, Latvijom i Slovenijom izuzeta od daljnje istrage.

You may also like

0 comments