Stanje rata ili mira na granicama Europske unije

Put kojim su pošli Angela Merkel i Francois Hollande neće biti lak. Do sada su propale sve diplomatske inicijative za okončanje sukoba na istoku Ukrajine.

Ishod ove misije također je neizvjestan. Ipak sad njemačka kancelarka i francuski predsjednik ulažu svu svoju političku težinu. Ako im ne pođe za rukom zaustaviti eskalaciju nasilja, rat bi mogao postati mnogo strašniji. Život tisuća ljudi u istočnoj Ukrajini trenutno je ugrožen. Stanovništvo grada Debaljcevo našlo se nasred fronte. Oko tisuća civila i isto toliko ukrajinskih vojnika može se zatvoriti obruč separatističkih snaga. Prijeti neviđeno krvoproliće kakvo Europa nije doživjela od rata u Bosni i Hercegovini. Jasno je i ovo: ako sukob eskalira i prenese se na druge dijelove Ukrajine, onda bi cijela Europa na dramatičan način osjetila posljedice.

Europski mirovni poredak je u opasnosti. Sedamdeset godina poslije konferencije na Jalti, koja je stvorila nove granice i sfere utjecaja u Europi, Moskva svojom imperijalističkom politikom upravo iscrtava nove linije podjele na Kontinentu. U povjerljivim i odvojenim razgovorima s ukrajinskim i ruskim predsjednikom Angela Merlel i Francois Hollande traže rješenje. Kijev i Moskva su samo prve postaje ove misije. U Münchenu, na Konferenciji o sigurnosti i poslije toga, za vrijeme posjeta Angele Merkel Washingtonu, nastavit će se potraga za mirom.

Razgovori njemačke kancelarke i francuskog predsjednika u Kijevu i Moskvi mogli bi predstavljati prvi, odlučujući korak ka miru. Ukrajina je u velikoj nevolji. Ne može vojno pobijediti, stoga je zemlja upućena na diplomatska rješenja. Međutim, Kijev ne može dozvoliti da ga ucjenjuju kada se radi o državnoj suverenosti. Vidjet će se hoće li posjet utjecati na predsjednika Rusije Vladimira Putina. Ali je sigurno da će se prvi čovjek Kremlja veseliti posjetu iz Njemačke i Francuske, s obzirom da je Zapad u proteklih nekoliko mjeseci zamrznuo skoro sve političke kontakte s Moskvom. Očito Angela Merkel i Francois Hollande imaju mirovni plan koji još nije za javnost. Teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine moraju ostati sačuvani. U stvari, skandalozno je da u Europi slobodnih nacija u 21. stoljeću to uopće mora biti predmet pregovora. Već to je Putinov uspjeh.

Jasno je, ako nova mirovna inicijativa propadne, onda će Europa biti pred teškom dilemom. U Sjedinjenim Američkim Državama počela je rasprava o isporuci oružja Ukrajini. Bez vojne podrške Ukrajinci ne mogu zaustaviti napredovanje separatista. Ali isporuke naoružanja bi dovele do zaoštravanja sukoba. I što bi Europa uradila ako bi separatisti uz rusku podršku krenuli na Kijev? Još uvijek nije kasno. Još uvijek se može zaustaviti rat. Ali je moguće da je ova njemačko-francuska inicijativa posljednja šansa da se izbjegne otvoreni ratni sukob u Europi.