Stanje napeto, Hrvatska vodi previše migranata

Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je u ponedjeljak popodne da je stanje na slovensko-hrvatskoj granici vezano na novi migrantski val “napeto” te da Hrvatska ne poštuje dogovore o broju migranata koje može dovesti na granicu. “Stanje je napeto i eskalira jer Hrvatska ne poštuje dogovore i na našu granicu dovozi prevelik broj migranata”, kazao je Cerar novinarima, dodavši da je to za Sloveniju neprihvatljivo.

Iako za sada ne postoje znakovi da će Njemačka zatvoriti granicu za migrante, Slovenija će učiniti sve što treba da, ako bi se to dogodilo, u njoj ne ostane velik broj migranata koji bi mogao dovesti do unutarnjih problema, kazao je Cerar, dodavši da postoji komunikacija s Hrvatskom kako bi se sadašnji nesporazumi otklonili. “Možemo primiti samo onoliko migranata u tranzitu koliko ih u kratkom vremenu možemo uputiti naprijed. Ne možemo ih primiti u broju koji ne bismo mogli zbrinuti”, rekao je slovenski premijer.

Cerar je dodao da ne isključuje eskalaciju mjera zaštite granice s Hrvatskom ako broj migranata koje se ih Hrvatska šalju na slovensku granicu ne bude smanjen. “Potpuno zatvaranje granice nije moguće jer ni fizičke prepreke ne zaustavljaju ljude, ali ćemo zaštitu prilagođavati prilikama i uvoditi strožu kontrolu granice tehničkim sredstvima, a bude li potrebno policiji će pomagati i vojska”, kazao je Cerar.

Slovenski mediji popodne javljaju da su slovenske vlasti vrlo nezadovoljne što je vlak koji je iz Opatovca trebao ići na Čakovec, a tvrde da ga ne mogu primiti, preusmjeren na željeznički prijelaz Dobova, a još nije jasno hoće li izbjeglice i migranti iz njega biti usmjereni na službeni prijelaz ili će pokušati ući preko zelene granice.

Državni tajnik na ministarstvu unutarnjih poslova Boštjan Šefic, koji koordinira akcije vezane na izbjeglički val, popodne je na konferenciji za novinare kazao da Slovenija mora ograničiti dolazak izbjeglica jer se navodno, po njegovim riječima, smanjuje broj onih koje primaju Njemačka, Švedska i druge države.

You may also like

0 comments