Stala distribucija cjepiva, pala cijena nafte

Posljedični rast zaliha u SAD-u

Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod 67 dolara, pritisnute rastom zaliha u SAD-u i zabrinutošću za potražnju zbog zastoja u cijepljenju protiv covida 19.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala na 66,53 dolara, a na američkom tržištu se trgovalo po 63,10 dolara.

Trgovce je zabrinulo usporavanje cijepljenja u pojedinim zemljama i mogućnost uvođenja novih ograničenja kako bi se kontroliralo širenje zaraze koronavirusom, prigušivši njihova očekivanja oporavka potrošnje goriva.

Britanija je danas priopćila da će zbog zastoja u isporuci cjepiva tempo procjepljivanja u sljedećim tjednima biti sporiji no što su se nadali, dodavši ipak da od svibnja ponovo očekuje veći obujam pošiljki.

Brojne europske zemlje zaustavile su u međuvremenu upotrebu cjepiva AstraZenece zbog straha od mogućih nuspojava, iako je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) priopćila da ga Europa može nastaviti koristiti.

Cijene nafte pritisnulo je i jučerašnje izvješće američke vlade, koje je pokazalo rast zaliha u prošlom tjednu, za 2,4 milijuna barela. Podatak je zatekao ulagače, budući da je dan ranije Američki institut za naftu (API) izvijestio da su pale za milijun barela.

Uteg cijenama bio je i jači dolar, koji smanjuje kupovnu moć imatelja drugih valuta, a time i potražnju.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros na svojoj internetskoj stranici objavila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u srijedu iznosila 66,76 dolara, što znači da je bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like

0 comments