Home TribinaAnalize Stagnacija cijena nafte zbog izvješća o inflaciji u SAD-u i Kini

Stagnacija cijena nafte zbog izvješća o inflaciji u SAD-u i Kini

by Ivan Brodić

Analiza tržišta

Cijene nafte stabilizirale su se danas na međunarodnim tržištima iznad razine od 90 dolara budući da ulagači očekuju izvješća o inflaciji u SAD-u i Kini kako bi procijenili stanje u gospodarstvu dva vodeća svjetska potrošača. Na londonskom je tržištu cijena barela niznosila je 90,43 dolara, a na američkom 86,33 dolara.

Trgovci pozorno prate eskalaciju napetosti na Bliskom istoku nakon napada na iranski konzulat u glavnom gradu Sirije Damasku u kojem je poginulo nekoliko visokih vojnih dužnosnika. Iran, veliki proizvođač nafte, optužio je za napad Izrael i najavio odgovor.

Strah od širenja sukoba na Bliskom istoku donekle je ublažio novi krug pregovora Izraela i palestinskog Hamasa o primirju u okupiranom palestinskom Pojasu Gaze.  Nervoza se ponovo rasplamsala nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao da je određen datum za izraelsku invaziju na grad Rafah na jugu Gaze.

Zabrinutost za opskrbu potaknula je i objava meksičke naftne tvrtke Pemex da će smanjiti izvoz sirove nafte za 330 tisuća barela dnevno radi pojačane opskrbe domaćih rafinerija. To znači da će isporuke američkim, europskim i azijskim kupcima biti smanjene za trećinu. Pemex je već u travnju smanjio izvoz za 436 tisuća barela dnevno.

Od srijede ulagači će se usmjeriti na podatke o inflaciji u SAD-u i Kini u potrazi za novim naznakama stanja u gospodarstvu u dva najveća svjetska potrošača nafte. U četvrtak Europska središnja banka objavit će odluku o kamatnim stopama.

Ako uprava za informacije o energetici (engl. Energy Information Administration – EIA) potvrdi povećanje ukupnih zaliha sirove nafte, to će biti treća tjedna ekspanzija. API je takođe zabilježio skroman rast zaliha u Kušingu, ali pad u zalihama benzina.

Nafta je i dalje u plusu od 19 posto ove godine, jer OPEC+ smanjuje snabdjevanje, a geopolitičke tenzije širom Bliskog istoka prave snažan pritisak na cijene. Tržište se priprema za odgovor Irana na sumnjivi izraelski napad na njegov konzulat u Siriji prošle nedelje, a Hezbolah je upozorio da je spreman za rat.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je izvijestila da je u ponedjeljak barel košarice nafte njezinih članica pojeftinio 83 centa, na 90,29 dolara.

Related Posts