Stabilnost i jedinstvo ili sultanizacija Turske

Islamsko-konzervativna stranka turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana uvjerljivo je pobijedila na parlamentarnim izborima koji su u nedjelju održani u Turskoj i uspjela ponovno osvojiti apsolutnu većinu koju je izgubila prije pet mjeseci. Na temelju 99 posto prebrojanih glasačkih listića, Stranka pravde i razvoja (AKP) je osvojila 49,3 posto glasova i imat će 316 od 550 zastupničkih mjesta, javljaju NTV i CNN-Turska.

Riječ je o velikom uspjehu predsjednika Erdogana (61), čija je stranka na izborima 7. lipnja izgubila potpunu kontrolu u parlamentu koju je imala posljednjih 13 godina. Erdogan je tada odustao od pregovora o osnivanju koalicijske vlade i pozvao birače na nove izbore, uvjeren da može preokrenuti rezultat.

Turski premijer i formalni čelnik AKP-a Ahmet Davutoglu kazao je pred brojnim pristašama stranke da je nedjelja “dan pobjede”, pošto je AKP na izborima osigurao većinu. “Danas je dan pobjede. Pobjeda naše demokracije i pobjeda našeg naroda”, rekao je Davutoglu. “Nadam se da ćemo vas dobro služiti u sljedeće četiri godine, te da ćemo ponovno izaći pred vas 2019. godine”, dodao je Davutoglu aludirajući na sljedeće parlamentarne izbore.

Iznenađenje predstavlja relativno loš rezultat prokurdske Demokratske stranke naroda (HDP) koja je pobjedonosno ušla u parlament u lipnju, a sada je jedva prešla izborni prag od deset posto i osvojila 10,4 posto glasova birača. To će joj osigurati 59 parlamentarnih mjesta, čak 21 manje od rezultata u lipnju. Između snaga reda i mladih kurdskih prosvjednika u Dijarbakiru su izbili incidenti, javlja AFP.

Republikanska narodna stranka (CHP, socijaldemokrati) dolazi na drugo mjesto s 24,5 posto glasova, iza koje slijedi Stranka nacionalne akcije (MHP, desnica) s oko 12 posto glasova, a obje s bitno lošijim rezultatom u odnosu na lipanj. Gotovo sve ankete prije izbora davale su AKP-u između 40 i 43 posto glasova, što ne bi bilo dovoljno za samostalno vođenje zemlje. Jedan student prava je komentirao da ti rezultati znače da se narod jako dobro prilagodio sadašnjoj situaciji i zaključio da “narod ima vladu koju zaslužuje”.

Analitičar Soner Cagaptay iz Instituta Washington je na društvenoj mreži Twitter ocijenio da su “pobijedili strah od nesigurnosti u Turskoj, uz Erdoganovu strategiju jakog čovjeka koji vas može zaštititi”. Erdogan je prilikom glasovanja u Istanbulu istaknuo da su ti izbori potrebni nakon nesigurnog rezultata izbora 7. lipnja. “Očito je koliko je stabilnost važna za našu zemlju”, zaključio je. Nakon izbora 7. lipnja, političko ozračje u Turskoj se bitno pogoršalo. U srpnju je nastavljen oružani sukob pobunjenika Radničke stranke Kurdistana (PKK) i snaga sigurnosti čime je propao krhki mirovni proces pokrenut prije tri godine.

Rat koji četiri godine bjesni u susjednoj Siriji prelio se na tursko tlo. Nakon atentata u Surucu u lipnju u samoubilačkom atentatu dvojice bombaša samoubojica skupine Islamska država (IS) u Ankari 10. listopada su ubijene 102 osobe. Taj porast nasilja sve više zabrinjava zapadne saveznike Ankare, počevši od Europske unije suočene sa sve većim priljevom izbjeglica, uglavnom sirijskih preko Turske. Erdoganovi protivnici pozivali su birače da ga kazne na izborima zbog njegovog autoritarnog stila vladanja. Ovog tjedna je policija izvela racije u sjedištima dviju tv-kanala bliskih oporbi, navodno zbog financijskih malverzacija.

“Naš narod izjasnio se na izborima 1. studenoga da više voli usluge i projekte od polemike”, izjavio je Erdogan, te također naglasio da svijet treba poštivati rezultate tih izbora. “Nacija se opredijelila za stabilnost. Budimo kao jedan, budimo svi braća”, rekao je Erdogan nakon molitve u džamiji u Istanbulu u ponedjeljak. On je međutim istodobno napao strane medije i njihovu kritiku njegove vladavine. “Je li to vaše shvaćanje demokracije? Sada je stranka s oko 50 posto glasova u Turskoj zadržala vlast … to bi trebao poštivati cijeli svijet, ali takvu zrelost nisam vidio”, dodao je Erdogan.

To su bile njegove prve reakcije na rezultate prijevremenih izbora od nedjelje koji su ponovno donijeli apsolutnu većinu mjesta njegovoj Stranci pravde i razvoja (AKP), koja je na parlamentarnim izborima u lipnju izgubila kontrolu nad parlamentom koju je imala unazad 13 godina. Erdogan je tada odustao od pregovora o osnivanju koalicijske vlade i pozvao birače na nove izbore, uvjeren da može preokrenuti rezultat.

U nedjelju su birači “dokazali snažnu volju u korist jedinstva i integriteta” Turske, rekao je Erdogan aludirajući na sukob između turskih vlasti i kurdskih pobunjenika Radničke stranke Kurdistana (PKK), koji je ponovno pokrenut u srpnju pošto je prekinut krhki mirovni proces. “Rezultat izbora poslao je važnu poruku PKK-u. Ugnjetavanje i prolijevanje krvi ne mogu koegzistirati s demokracijom”, izjavio je Erdogan.

Stranka pravde i razvoja (AKP) osvojila je na nedjeljnim izborima 49,4 posto glasova i imat će 316 od 550 zastupničkih mjesta. Riječ je o velikom uspjehu predsjednika Erdogana (61), čija je stranka na izborima 7. lipnja izgubila potpunu kontrolu u parlamentu koju je imala posljednjih 13 godina.

Iznenađenje izbora predstavlja relativno loš rezultat prokurdske Demokratske stranke naroda (HDP) koja je pobjedonosno ušla u parlament u lipnju, a sada je jedva prešla izborni prag od deset posto. Osvojila je 10,7 posto glasova birača, što će joj osigurati 59 parlamentarnih mjesta, čak 21 manje od rezultata u lipnju.

Republikanska narodna stranka (CHP, socijaldemokrati) dolazi na drugo mjesto s 25,4 posto glasova, odnosno 134 mandata, slijedi Stranka nacionalne akcije (MHP, desnica) s 12 posto glasova i 41 zastupničkim mjestom. Obje su stranke ostvarile bitno lošiji rezultat u odnosu na lipanj. Gotovo sve ankete prije izbora davale su AKP-u između 40 i 43 posto glasova, što ne bi bilo dovoljno za samostalno vođenje zemlje.

You may also like